Arbeidsliv

FN-seier for bekjempelse av ulovlig fiske

I regi av FAO – FNs-matvareorganisajson – ratifiserer nå et økende antall land en internasjonal avtale for bekjemping av ulovlig fiske, såkalt UUU fiske. Norge ledet nylig en workshop med 16 afrikanske kyststater.

Publisert Sist oppdatert

UUU-fiske (på engelsk IUU – Illegal, unreported and unregulated fishing) er den internasjonale samlebetegnelsen på denne type fangst.

Globalt ulovlig fiske har en verdi på over 160 milliarder kroner, hvor mye av fisket skjer i utviklingsland, men hvor man antar at UUU-fisket er knyttet til annen type kriminalitet, gjerne organisert og transnasjonal, med utstrakt brukt av bekvemmelighetsflagg, stråselskap i skatteparadis og navneendringer av fartøy. Å få kontroll over dette illegale markedet er derfor svært ressurskrevende.

- Å bekjempe dette ulovlige fisket er en viktig prioritet langs Atlanterhavskysten av Afrika, der UUU-fiske bidrar til overfiske og skaper negative økonomiske effekter for landene, sier Remi Nono Womdim, FAO representant i på Cap Verde, en portugisisk øygruppe 570 kilometer utenfor Vest-Afrika. Det ulovlige fisket i denne delen av verden er et betydelig og alvorlig problem.

For å få bukt med dette har derfor FAO i flere år arbeidet for å redusere UUU-fisket. I følge FN-organisasjonen viser stadig flere land i regionen vilje til å bekjempe fisket, men krever samtidig forståelse for hvordan avtalene kan implementeres.

I følge FAO hadde internasjonal fiskeindustri i 2010 en verdi på 217.5 milliarder US-dollar, eller i overkant av 1700 milliarder norske kroner. Utviklingsland står for over 50 % av verdens handel med fisk, hvor den sysselsetter over 500 millioner mennesker. OECD rapporten “Task Force on Tax Crimes and Other Crimes” slår fast at skattekriminalitet er særlig utbredt i forhold til internasjonalt fiske.

Havnestatskontrollen som den Nordøstatlantiske Fiskerikommisjonen (NEAFC) innførte i 2007 har ifølge norske fiskerimyndigheter vært en stor suksess, som også har vekket betydelig internasjonal oppmerksomhet.

Norge på hugget

På grunn av Norges lange erfaring og kunnskap om bekjempelse av UUU-fiske ble Norge bedt om å lede og finansiere den sjette konferansen om UUU-fiske i Vest-Afrika, som nylig ble avholdt på Cap Verde. Her deltok 16 afrikanske land sammen med eksperter fra EU, Den internasjonale skipsfartsorganisasjon, North East Atlantic Fisheries Commission og flere andre.

Så langt er det bare Gabon, Mosambik og Seychellene av de afrikanske statene som har ratifisert avtalen. Flere andre er i nærheten av å fullføre prosessen. Men fordi fiskeriene i disse havområdene er en global næring, er avtalen også i tillegg undertegnet av Chile, EU, Island, Myanmar, New Zealand, Norge, Oman, Sri Lanka og Uruguay. Avtalen trer i kraft når til sammen 25 land har ratifisert den. Så langt er 12 land med.

Avtalen skal fremme samarbeid mellom fiskere, havnemyndigheter, kystvakt og marine for å styrke tilsyn og kontrollrutiner ved havner og på skip.

I vår tok Norge initiativ til et nytt internasjonalt samarbeid mot fiskerikriminalitet i samarbeid med Storbrittania, Tyskland, Nederland, Irland, Danmark og Island. Samarbeidet skal jobbe for å avdekke økonomisk kriminalitet i fiskerinæringen, som i svært mange år har vært et voksende problem.

Det siste tiåret har UUU fangst av norsk-arktisk torsk i Barentshavet vært ett av de største problemene i Norges fiskerisone. I årene 2002–2005 viste beregninger fra Fiskeridirektoratet at det i snitt ble tatt opp 100 000 tonn urapportert torsk hvert år. Men internasjonalt samarbeid hjelper. I 2009 var det ulovlige fisket i Barentshavet blitt redusert til nær null i et vellykket samarbeid med russiske myndigheter.

Svartelisting

Fartøy på UUU-listen kan nektes ilandføring av fangst, omlasting og bearbeiding av fisk i norske havner. De kan også bli nektet lasting, lossing og havne-, forsynings- og støttetjenester. Fartøy kan kun bli strøket av listen dersom flaggstaten iverksetter tilstrekkelige sanksjoner. Som følge av at ingen fartøy slettes fra listen er den både omfattende og bærer i seg et historisk bilde.

Konsekvensen av å stå på denne norske svartelisten er at utenlandske fartøy blir nektet lisens i Norges økonomiske sone. Fartøy på listen kan ikke registreres med norsk flagg, og dermed heller ikke få ervervstillatelse. Blant de største verstingslandene per dato er båter fra Latvia, Litauen, Belize, Uruguay, Estland, Russland, Panama og Georgia.

Avtalen i Afrika tar sikte på å harmonisere havnekontroller for å hindre at ulovlig fanget fisk blir landet og dermed solgt.

For å bekjempe fiskerikriminalitet koordinerer Norge nå et arbeid som ser på hele næringskjeden.

-Vårt hovedspor er å gå etter pengene i systemet og se aktiviteten i sammenheng med skattemyndigheter, fiskerimyndigheter og tollmyndigheter på tvers av fagetater og myndigheter, har sekretær for utvalget, Sølvi Åmo Albrigtsen, uttalt til Dagens Perspektiv. Hun er til daglig underdirektør i Skatt Nord i Skatteetaten. De skal derfor styrke informasjonsutvekslingen om alt fra ulovlig kapitalflyt til sosial dumping innen fiskerinæringen.

Fra før er det bilateralt inngått avtaler om samarbeid på kontrollområdet med Storbritannia, Irland, Færøyene, Island, Sverige, Danmark, Nederland, Frankrike, Tyskland, Canada, Polen, Russland, Portugal, Marokko og EU-kommisjonen. Det er Fiskeridirektoratet som forvalter avtalene.

AV OECD’s 34 medlemsland er det foreløpig bare seks som er medlemmer i det nye samarbeidet, hvor store, viktige fiskerinasjoner som Spania, Russland, Portugal og Frankrike foreløpig uteblir. Albrigtsen håper dette vil endre seg på sikt.

Powered by Labrador CMS