Ledelse

– Får man et rykte på seg for å ikke være hel ved, kan det være en ulempe i forhandlinger. I forhandlinger er tillit et nøkkelord. Du inngår ikke nye transaksjoner med en som har bløffet deg tidligere, sier Sigurd Knudtzon, advokat og forfatter av boken «Å forhandle».

Halvsannheter i forhandlinger – En vanlig metode

Du må regne med at halvsannheter kan dukke opp ved forhandlingsbordet. Det går imidlertid en grense for hva det er akseptabelt å bløffe med, mener advokat Sigurd Knudtzon.

Publisert Sist oppdatert

Sigurd Knudtzon, partner i advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig og forfatter av boken «Å forhandle», har lang erfaring i å forhandle på vegne av norske selskaper. Han blir ikke overrasket over å høre at amerikanske forskere viser til at det vanlig at ledere bruker sannferdige utsagn, som er riktige isolert sett, til å skape et villedende inntrykk i forhandlinger. Knudtzon mener dette er vanlig også i Norge.

– Jeg tror det er ganske vanlig, men det er mange nyanser i dette. Både med hensyn til graden av villedende adferd, og hva det er man villeder om. I en forhandlingssituasjon er jo noe av spillet å porsjonere ut faktum, og det er ikke alltid man gir et helt korrekt bilde av hele sannheten.

Det går imidlertid noen grenser for hva som det er greit å holde tilbake av informasjon i forhandlinger, mener advokaten.

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnement gir tilgang til alle artikler digitalt og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS