Nyskaping
10 teknologiske gjennombrudd for 2016
2016 ligger an til å bli et gjennombruddsår for genmanipulering, solceller og pratsomme mobiltelefoner.
Hvert år lager MIT Technology Review en liste over teknologi som står foran et stort gjennombrudd. Dette er kortversjonen av årets liste:
Ved å bygge immun-celler av genetisk materiale er man på god vei mot å redde kreftpasienters liv. Metoden gir også håp for pasienter med multippel sklerose og HIV. Teknologien med såkalte T-celler er ventet å bli tilgjengelig innen de neste par årene.
Metoden CRISPR har revolusjonert måten man endrer og manipulerer gener, slik at man blant annet kan utvikle sykdomsmotsand i planter. Teknologien kan gi nye planter innen fem til ti år, det kan blir nødvendig hvis vi skal fø 10 milliarder mennesker.
De nyeste versjonene av stemmeteknologi, er i ferd med å gjøre smarttelefonene mye enklere å bruke. I Kina er det snart mer vanlig å styre telefonen med stemmen enn med fingrene takket være selskapet Baidus revolusjonerende teknologi.
Historisk har raketter blitt kastet etter en gangs bruk. Nå kan de lande og fylles med drivstoff for nye turer. Jeff Bezos rakett-initiativ Blue Origin klarte en vellykked vertikal landing først, men Elon Musks SpaceX var kun en måned bak.
Roboter som lærer av hverandre
Kunstig intelligens som er i stand til å lære seg ting, blir stadig mer avansert. Det siste nå er at robotene deler kunnskapen sin i nettskyen for at andre roboter kan lære raskere. Utviklingen av kunstig intelligens vil gå veldig mye raskere når man ikke trenger å starte fra null. Teknologien vil være klar for spredning om tre til fem år.
En nettbutikk som setter en i stand til å lære om egne gener på en billig og enkel måte, vil stå klar i år. Det åpner for økt kunnskap om hvilken helserisiko man løper.
En fabrikk i USA, som etter planen skal stå klar i 2017, vil produsere solceller tilsvarende en effekt på en gigawatt per år. Det åpner for masseproduksjon i skala ingen har sett før, og vil gjøre solceller enda mer konkurransedyktige.
En tjenestene som er blitt til i mobiltelefonens æra, Slack, er i ferd med å endre arbeidsplassen - først og fremst gjennom å få oss til å slutte med epost. Slack er blitt den moderne arbeidsplassens åpne landskap- plassen på den interaktive jobben der ideer og kunnskap utveksles.
Tesla har oppdatert bilene sine med ny programvare. Det åpner for selvkjørende biler, og siden tusenvis av liv går tapt på veiene som følge av mennesklige feil, kanskje også sparte liv.
Muligheten for å trekke strøm fra trådløse nettverk vil bidra til å virkeliggjøre flere nettkoblede dingser. Innen to til tre år vil smådingsene kunne låne litt av energien fra en nærstående TV, eller en radio, eller en ruter. Da blir det ikke lenger nødvendig med batterier eller strømledninger.