Samfunnsansvar
Dette er innovasjonene som kan stoppe klimautslippene
Arktis smelter, avlinger i Afrika ødelegges av ekstrem tørke og landsbyer oversvømmes av flom. Klimakrisen skjer raskere enn de fleste forskere spådde.
Juli i år var den varmeste måneden som har blitt målt. Arktis opplevde den heteste vinteren noensinne og isen i regionen smelter raskere enn forventet.
Konsekvensene av klimaforandringene strekker seg langt utover miljørisikoer som stigende havnivå.
To Arktis- eksperter har uttalt til The World Economic Forum at «det som skjer i Arktis, ikke blir værende i Arktis» og at «verdenssamfunnet og globale økonomier er også i fare».
En nylig rapport basert på nåværende trender spår at det vil være mer plastikk enn fisk i verdenshavene innen 2050.
Mengden fisk, sjøfugler, hvaler og andre marine arter har blitt redusert med 50 prosent de siste 40 årene, ifølge World Wide Fund (WWF).
Fjerde største dødsårsak
Forurensing dreper i gjennomsnitt 18,000 mennesker hver dag. Det er mer enn HIV/AIDS, tuberkulose og trafikkskader tilsammen.
Faktisk, så er det den fjerde største dødsårsaken blant mennesker, etter høyt blodtrykk, dårlig kosthold og røyking.
«Beskjeden er klar, vi må handle nå for å unngå en miljøkrise», skriver WEF.
Fjorårets Paris-avtale og vedtaket om bærekraftsmålene viser at det er politisk vilje til å takle noen av de mest alvorlige utfordringene i vår tid.
Det vil likevel kreve mer enn statlige tiltak for å oppfylle målene om å reversere noen av de være effektene av klimaforandringene.
Radikale ideer, banebrytende innovasjoner og nye, grønnere forretningsmodeller vil alle være nødvendige dersom en skal ha en sjanse til å stoppe global oppvarming.
Ideer som strekker seg fra å omgjøre karbonutslipp til nyttige produkt som plastikk og gjenvinne alt vi bruker til klimavennlig byutvikling og finne en erstatning for rødt kjøtt kan være noen av løsningene som kan redde planten vår fra en klimakatastrofe.
Lage plastikk av luft
Vi har i flere tiår vist at klimagassutslipp er skadelig for miljøet og forårsaker global oppvarming.
De siste 3 årene har direktør for Newlight Technologies, Mark Herrema, vært på jakt etter en løsning.
Nå samler og lagrer selskapet hans disse utslippene og kombinerer dem med luft for å skape et plastikklignende materiale som har fått navnet AirCarbon.
«Ingen olje og ikke noe fossilt brensel. Bare luft kombinert med lagrede karbonutslipp som ellers ville blitt en del av luften som vi puster inn,» skriver Herrema.
Han forklarer videre at AirCarbon er et spesielt materiale som er produsert i de fleste levende organismer, fra mennesker til tigre og i trær.
Det er et evolusjonært og gammelt molekyl som kan brukes til å lagre karbon. Molekylet er biologisk nedbrytbart, like sterkt som plastikk og det kan smeltes og formes.
Selvhelbredende betong og elektronisk papir
Det å gjøre karbonutslipp til plastikk er ikke den eneste innovasjonen som kan forandre måten vi bruker ordinære produkt.
«Se rundt deg. Mange av produktene vi har rundt oss ble til ved hjelp av industrielle prosesser som er minst et århundre gammel. Dette er i ferd med å forandre seg,» skriver Gill Casser, programleder for miljø og bærekraft i WEF.
Videre skriver hun at den overgangen vi nå er inne i vil redusere klimaavtrykket til mange ulike bransjer og i tillegg styre det ferdige produktet.