Arbeidsliv

Aktiviteten i norsk industri vokser igjen.

Første gang på over ett år: vekst i norsk industri

Nye tall gir grunn til optimisme.

Publisert Sist oppdatert

Mai-tallene i Norges innkjøpssjefsindeks, Norsk PMI, viser det høyeste nivået på halvannet år. Indeksen måler aktiviteten i norsk industri, og skillet mellom vekst og nedgang går på 50.

Tallene som ble publisert 1. juni viste en samlet aktivitet på 51,1.

– Samlet viser mai en veldig spennende og positiv utvikling i industrien. De nærmeste månedene vil synliggjøre hvorvidt dette er signalet om at trenden virkelig har snudd, sier Svein-Egil Hoberg i Norsk Forbund for Innkjøp og Logistikk (NIMA), som står bak statistikken.

I april var tallet 48,0, som også var årsbeste. Forrige gang indeksen var på 50-tallet var februar 2015 (50 blank), mens indeksen ikke har vist høyere vekst siden november 2014 (50,5).

Selv om ikke alle delindeksene når opp over 50 i verdi, opplever samtlige en økning. Slik fordelte tallene seg:

– Alle indeksene vister en særdeles positiv utvikling. Produksjonsindeksen steg fra 49,1 til 50 og leveringstiden fra leverandører økte fra 51,1 til 53,0. Sammen med fortsatt nedgang i lagernivå av innkjøpte varer viser den økte leveringstiden at innkjøperne erfarer at leverandørmarkedet henger etter i denne veksten, sier Hoberg.

– Spesielt er det interessant og positivt at den sterkeste driveren for dette er ordreindeksen, som steg kraftig fra 51,9 til 56,7 i mai, legger han til.

Produksjonsindeksen har, med unntak av i mars, vaket rundt 50 siden oktober i fjor. Dette har stemt bra med de faktiske industriproduksjonstallene.

Delindeksene som fortsatt ligger under 50 er lager- og sysselsettingsindeksen. Disse økte i mai, til henholdsvis 43,1 og 46,7.

Det viser at sysselsettingen fortsatt er synkende, men at nedgangen er bremset opp, sier Hoberg.

Powered by Labrador CMS