Samfunn
François Fillon seiler opp i Frankrike
Hvordan slå Marine Le Pen? Det er spørsmålet som spøker i tankene når Les Républicains i Frankrike skal velge sin presidentkandidat.
Søndag holdes første runde i det konservative nominasjonsvalget.
Alain Juppé har lenge vært favoritt på målingene. Med lang politisk erfaring i bagasjen forsøker han å selge seg inn som den moderate og ansvarlige kandidaten i det som ellers kan framstå som et kaotisk landskap. Hovedrivalen gjennom hele valgkampen har vært den villstyrige ekspresidenten Nicolas Sarkozy.
Men nå fyker François Fillon opp som en rakett. I en fersk måling fra OpinionWay går han så vidt forbi Sarkozy i første runde, for så å danke ut Juppé i runde to.
Avgjørende debatt
Torsdag kveld var det duket for en tredje og avgjørende fjernsynsdebatt foran nominasjonsvalget. Fillon har gjort en sterk figur i de to foregående debattene, og nettopp dette trekkes fram som en hovedforklaring på veksten han nå opplever på gallupen.
Fillons budskap har vært et løfte om «sjokkterapi» for økonomien i Frankrike.
Ifølge forsker Pernille Rieker ved NUPI har Fillon likevel ikke hatt en like tydelig profil som Juppé og Sarkozy, og han kom i skyggen av Sarkozy da han var statsminister under ham. I pressen framstilles han som både thatcherist og Russland-venn.
Motsatte strategier
I rivaliseringen mellom Juppé og Sarkozy er velgerne derimot blitt stilt overfor to stikk motsatte strategier foran den kommende kampen mot Marine Le Pen og hennes ytre høyre-parti Nasjonal front.
– Sarkozy har lagt seg tettere opp mot Le Pen for å prøve å ta en del av hennes velgere, mens Juppés strategi har vært å skille seg tydeligere fra Le Pen, forklarer Rieker.
Spørsmålet er om Juppés strategi kan fungere etter valgsjokkene i Storbritannia og USA.
– Det er mange som nå tenker at muligheten er større for at Le Pen kan gå av med seieren, nettopp fordi det er så mange i Frankrike som er frustrerte og ønsker et brudd med det etablerte, sier Rieker til NTB.
Stabilitet mot forandring
Meningsmålingene har i lang tid vist at Le Pen med stor sannsynlighet vil gå videre til annen runde i presidentvalget neste år.
Med Juppé som motstander vil det bli et valg mellom det gamle og det nye, tror Franck Orban, førsteamanuensis ved Høgskolen i Østfold.
– Det er ikke sikkert at en mann som er såpass gammel som Juppé, og såpass etablert som moderat høyrepolitiker, klarer å inkarnere ønsket om å forandre systemet. Da kan det hende du får en kamp i annen omgang mellom én som står for stabilitet, og én som står for forandring og omveltning av det politiske systemet, sier Orban.
Han tror Le Pen kan gjøre det sterkt hvis ingen andre kandidater klarer å fange opp velgernes raseri mot de etablerte partiene.
Ny sentrumskandidat
På venstresiden avskrives sittende president François Hollande som nærmest sjanseløs dersom han stiller til gjenvalg.
Samtidig er han omringet av mytterister, deriblant tidligere finansminister Emmanuel Macron, som nå stiller som presidentkandidat for et nytt sentrumsparti han selv har stiftet.
Macron er karismatisk og ung – bare 38 år. Men prosjektet hans er dristig, mener Rieker.
– Det er vanskelig å si om han vil kunne få gjennomslag hos folk flest, eller om han bare vil bli sett på som en opportunist, sier hun.