Arbeidsliv
Varsler: Robin Schaefer ble tildelt Fritt Ord-prisen etter at han varslet om kritikkverdige forhold i etterforskningen i Monika-saken. En ny Fafo-rapport viser at det har blitt vanskeligere for varslere i det norske arbeidslivet de siste to årene.
NTB-scanpix.
Frykt for represalier fra ledelsen hindrer varsling
Arbeidstakere tynges av frykt for personlige belastninger og represalier fra ledelsen når de vurderer å varsle om kritikkverdige forhold på norske arbeidsplasser. «Denne frykten er mer fremtredende enn hva vi har registrert tidligere,» slår Fafo fast i sin seneste rapport om varsling og ytringsfrihet på arbeidsplassen.
Torsdag presenterte forskningsstiftelsen Fafo, i samarbeid med Fritt Ord, en omfattende rapport basert på det overordnede spørsmålet: «Opplever ansatte å kunne ytre seg fritt?» Resultatene var nedslående.
Av samtlige varslingssaker, mente kun 36 prosent av de som sto bak varslingen at det hjalp å si fra, og mye tyder på at ting har forverret seg i løpet av få år. Fafo gjennomførte en liknende undersøkelse i 2014, og den gang svarte 54 prosent av arbeidstakere at det hjalp å varsle – såkalt varslingseffektivitet. Andelen som varslet når de oppdaget eller opplevde kritikkverdige forhold er omtrent den samme som tidligere år, ifølge rapporten.
«I vår undersøkelse er det mange som mener at det ikke hjelper å varsle. Foruten at dette kan føre til personlige belastninger, demotivasjon og lav moral, er det rimelig å anta at dette også vil ha en taushetsbringende effekt på andre arbeidstakere som befinner seg i en varslerposisjon,» heter det i rapporten.
Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd
99,- 715,-
KJØP
Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd
2700,-
KJØP
Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd
1,- 199,-
KJØP
Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd
2290,-
KJØP