Ledelse

Harvard-professor Susan Crawford holdt foredrag under Oslo Urban Arena.

Harvard-professor:– Må gjenvinne folkets tillitt til regjeringen

Den tidligere spesialassistenten for president Barack Obama, Susan Crawford, deltok på Oslo Urban Arena for å snakke om hvordan regjeringen i USA kan vinne tilbake tillitten til folket.

Publisert Sist oppdatert

– Byene må tjene alle, ikke bare noen få selskaper. For å få det til må myndighetene være til stede og være effektive, sa Crawford.

Den nåværende Harvard-professoren jobbet tidligere med Obama-regjeringens vitenskaps-, teknologi- og innovasjonspolitikk. Hun var med i overgangsfasen mellom Bush- og Obama-administrasjonene med delt ansvar for overtakelsen av FCC.

Internett åpnet en ny verden

Jussprofessoren åpnet foredraget med å rose Oslo over den enkle måten å komme seg fra flyplassen til sentrum.

– Togreisen er så enkelt, fantastisk og stille, så ankommer en midt i sentrum til et stort og åpent område med så mye energi. Slik r det ikke i New York. Det er det utrolig vanskelig å reise, sier hun.

Crawford er forfatter av "Captive Audience: The Telecom Industry and Monopoly Power in the New Gilded Age", medforfatter av "The Responsive City: Engaging Communities Through Data-Smart Governance" og bidragsyter hos Medium.com Backchannel.

– Da internett først kom, åpnet det opp en helt annen verden for meg. Det var helt utrolig å kommunisere med folk fra avstand, uten løyve eller noen barriere fra lange avstander, forteller hun.

Siden den gang har Crawford viet hele live sitt til internett-politikk og engasjert seg veldig i lovgivning rundt den nye teknologien.

– Karrieren min har blitt brukt på å finne svaret på hvordan vi på mest mulig måte kunne kople alle mennesker til internett, sier hun.

Satse på høyhastighetsinternett

Da Crawford jobbet for Obama-admirasjonen var det lite fokus på kommunikasjon via internett.

– Regjeringen trodde at internett var envegskommunikasjon. Det var mange helter som prøvde å få gjennom nye lover relatert til bruk av internett, men det er utrolig vanskelig, forklarer hun.

Et av målene til Crawford er å få høyhastighetsinternett ut til hele USA. I dag er det en stor andel som ikke har tilgang på Wifi og mange betaler i dyre dommer for tilgang på tregt internett.

– Mange byer i USA prøver å bygge ut nettverkene sine alene. Det er ingen nasjonal og overordnet satsing på dette området. Fibernettet i USA er ikke bygget ut og det er opp hver enkelt by om de har resurser nok til å bygge dette ut, forklarer hun.

For mange er kabelnett fra lokale leverandører det eneste alternativet. Crawfords fremtidsvisjon er at fibernett, algoritmer, skjermer, åpen data og sensorer skal være med på å skape en lysere fremtid for alle amerikanere.

– Disse elementene burde ikke bli drevet av store selskaper, men lokalsamfunnene, påpeker hun.

Gi råd og anbefalinger

Crawford tror at universiteter kan være en stor bidragsyter og plattform for lokalsamfunn til å få en bedre forståelse rundt den nye teknologien.

– På Harvard gir vi råd og anbefalinger til lokale myndigheter. Vi oppfordrer også studentene våre til å gå inn i lokalpolitikken for å dele kunnskapen sin, sier hun.

Et av de store problemene i USA er at innbyggerne har mistet tilliten til myndighetene.

– Amerikanere stoler ikke på myndighetene. Stemmedeltakelse går nedover, sier hun.

Crawford mener at det er alle sitt ansvar å skape forhold som får mennesker til å blomstre slik at folk kan realisere seg selv og sine egne prosjekt.

– Vi trenger omsorg samtidig som vi må ha effektivitet og vi trenger å bruke data til å styrke synligheten til myndigheten.

Resultatet burde ifølge Crawford være en økt tillit til regjeringen når det kommer til de store og viktige tingene.

– Byer er for mennesker, ikke for data-mengder. Store selskaper vil gjerne prøve å løse alle problemer, men det viktigste er at vi har en forståelse for de menneskelige behovene. Her må myndighetene komme på banen, sier hun.

Myndighetene burde også bruke teknologi til å bli mer synlige og data-informasjon til å oppfordre innbyggerne til å bli delaktige, mener Crawford.

Powered by Labrador CMS