Samfunnsansvar
Holdninger om bærekraft blir til handling i 2017
Alt tyder på at 2017 blir det året der folk flest begynner å velge annerledes, tror trendforsker og konsernsjef Paal Fure.
Under Responsbility Works konferansen i Oslo forklarte konsernsjef i Dentsu Aegis Network hvordan samspillet mellom bærekraft, samfunnsansvar og konkurransekraft vil spille en enda større rolle i året som kommer.
Les mer fra konferansen:
- – Bedriftsledere kan bruke sine kanaler til å motvirke fordommer
- Digitale tjenester for flyktninger og asylsøkere
- Richard Branson: – Bra for business å satse på bærekraft
- Richard Branson: – I noen tilfeller er det enklere å bli entreprenør i Afrika enn det er i Norge
- Kulturministeren: – Dagens utdanningssystem fungerer ikke
– Den tiden vi er inne i nå, og tiden som kommer, er svært spennende, innledet Fure før han la frem sin dristige spådom for 2017.
Ved inngangen av dette året sa trendanalytikeren at majoriteten av folk ville våkne i form av en bevissthet og holdningsendring til bærekraft og samfunnsansvar.
Det hadde han rett i.
– Neste år vil disse holdningene i større grad bli til handlinger. Det betyr at folks adferd vil bli annerledes i 2017, sier han.
Innovatørene har etter flere år med hardt arbeid brakt oss dit vi er nå. Nå er dette majoritetsholdningene.
– Det er uendelig gode nyheter på så utrolig mange måter, sier Fure.
Ut av møterommene
Mange nyetablerte bedrifter har et dypt fokus og engasjement for bærekraft.
– Jeg har gleden av å jobbe med noen av dem og de har et fantastisk skarpt blikk på hva som er de største problemene og hvordan de kan løses, sier Fure.
Han tror mange små og store virksomheter har mye å lære av denne start-up mentaliteten.
– Det er rørende å se engasjementet i små og store virksomheter i Norge. Men det er samtidig super frustrerende å se at det er så mange som har problemer med å lande hvordan de skal ta ut dette engasjementet. Det blir litt for mange møter. Mitt mål er å få oss ut av møterommene for å faktisk gjøre noe, sier Fure.
Tiden er dermed overmoden for virksomheter som ikke helt vet hvordan de skal håndtere det nye kundeperspektivet å handle nå.
– De har omlag fire uker på seg til å bli ferdige med møtene sine, understreker Fure.
Ta det ned på mikronivå
Fure forteller at han reflekterer mye over det å ta samfunnsansvar. Derfor blir han også litt i stuss når undersøkelser viser at mange toppledere ikke har funnet ut hvordan de og deres virksomhet kan være med og ta et større ansvar.
– Det har vært stor oppmerksomhet rundt de største problemene i verden. Mange føler seg nærmest pasifisert av dem. De tenker at dette kan faktisk ikke jeg gjøre noe med. Så blir de lei seg for det, sier han.
Derfor anbefaler han virksomheter å tenke mikro. Nylig konkluderte Velferdsforskningsinstituttet (NOVA) at de så en ganske hissig utvikling i kjøttreduksjon og litt lavere tekstilomsetting.
– Dette er eksempel på at folk tar affære i sine liv. Vi ser at når vi hjelper til med store kampanjer, så blir det litt uangripelig. Frustrasjonen er like stor, sier han.
Tiden er inne for å gjøre samfunnsansvar om til noe håndgripelig og til noe som kanskje kjennes litt for smått.
«Restekjærlighet»
Butikkjeden Spar, som mange andre matvarebutikker, har problemer med å time innkjøp og salg perfekt. I stedet for å gjøre det uunngåelige, å kaste noe, gir kjeden matvarene til asylmottakene som trenger det.
– Det er det vi kaller restekjærlighet. Vi gir tiltakene et navn, sier Fure.
Noe som mobiliserte voldsomt hos Dentsu Aegis Network internt, var når flyktningstrømmen over Middelhavet fikk en voldsom økning.
– Folk satt på jobb og strikket, samlet inn og kjørte rundt. Sammen med mange andre gikk de i dialog med Norwegian og fikk fylt opp et fly og fløyet alt dette ned til de som trengte det, sier Fure.
Dette er mikroaksjoner som alle forstår hvordan de kan bidra til. Det som er like viktig som mikrofokuset er å finne noe som er relatert til kjernevirksomheten deres.
– «Restekjærlighet» for Spar handler om virksomheten deres. «Fyll et fly» handler om kjernevirksomheten til Norwegian. Det er noe en er herre over og har kontroll over. Det er noe som er gjennomførbart, sier Fure.
– Ansett de som tar ansvar
Virksomheter kan gjøre mye for å ta samfunnsansvar. Fure peker på at det er eierne i et selskap sitt ansvar å passe på at de lederne de velger inn, også tar samfunnsansvar.
– Det handler om å få ansvarlige styrer og ledergrupper med folk som beviser at de vil ta et ansvar, sier han.
Det andre rådet hans er superlett: ansett folk som bryr seg.
– I valget mellom 2 eller 20 like kandidater, ansetter vi de ansvarlige. Dersom du har med deg noe i bagasjen som viser at du er en som tar ansvar, er det plusspoeng. Slik burde det være i alle virksomheter, sier Fure.
Han mener at man ikke kommer langt om man ikke lager rom for de som vil ta ansvar i en bedrift.
– Det vi har satset mye på og som jeg håper andre vil satse på er å gjøre det mulig for folk å ta ansvar på sitt vis, sier han.
Alt må ikke være 100 prosent gjennomtenkt og følges opp slavisk.
– Det kan være at det dukker opp et initiativ som kanskje ikke inngår i strategien til bedriften og kanskje er det bare et individ som gjøre det slik. Men sørg for at det er rom, understreker han.