Arbeidsliv

I dag varsler lokførerne opptrapping av streiken

Fredag møtes ledelsen for lokomotivførerne for å avgjøre hvor mye streiken trappes opp. De har allerede varslet at flere enn dagens 118 medlemmer trolig skal tas ut.

Publisert Sist oppdatert

Etter møtet i streikeledelsen forrige fredag ble ikke streiken økt i omfang, men samtidig var meldingen klar om at det skal varsles en opptrapping denne uka dersom det ikke var en vesentlig utvikling.

– Og da er det Sørlandsbanen som blir rammet, sa leder Rolf Ringdal i Norsk Lokomotivmannsforbund (NLF) til NTB.

Streiken brøt ut etter at partene ikke kom til enighet i meklingen 28. september. 118 medlemmer et tatt ut i streik. Fra et varsel om opptrapping kommer, skal det gå fire dager til de ansatte tas ut.

Les også: Nye samtaler med lokførerne førte ikke fram

Den siste tiden har vært preget av fulle busser og lange bilkøer på innfarten fra Follo og Østfold – ettersom alle lokaltog på Østfoldbanen er innstilt. Til vanlig har disse togene rundt 20.000 passasjerer daglig.

Striden mellom arbeidsgiverorganisasjonen Spekter og LO Stat – der NLF hører til – står om hvilke krav som skal stilles til lokførernes opplæring. Lokførerne vil ha et krav om en nasjonal standard for lokførerutdanningen inn i tariffavtalen, mens NSB vil vente på krav fra myndighetene.

Streiker i høst:

  • Energistreiken : Meklingen mellom EL og IT Forbundet, Fagforbundet, Delta og Parat og KS Bedrift brøt sammen 22. september. 704 ansatte i 38 bedrifter er tatt ut i streik, de aller fleste i EL og IT Forbundet. Fra mandag 24. oktober vil 1.091 ansatte i 74 energibedrifter være omfattet.
  • Lokførerstreiken : 118 lokførere i Norsk Lokomotivmannsforbund er i streik etter at det ikke ble enighet i meklingen mellom LO Stat og Spekter 28. september. Medlemmene arbeider i NSB og NSB-eide CargoNet.
  • Sykehusstreiken : Arbeidsminister Anniken Hauglie (H) grep 11. oktober inn med tvungen lønnsnemnd og stanset sykehusstreiken som hadde vart fra 7. september. Etter flere opptrappinger var 628 ansatte ved 15 sykehus i streik da konflikten mellom Akademikerne og Spekter ble avblåst. Blant de streikende var leger, ingeniører, økonomer, jurister og samfunnsvitere.
  • Oljeservicestreiken : Etter tre uker med streik ble Industri Energi og Norsk olje og gass 11. oktober enige, og oljeservicestreiken var over. 335 ansatte hadde streiket og 458 permittert som følge av streiken som startet 21. september
Powered by Labrador CMS