Ledelse

Lederpris til Per Bleikelia

Direktøren på Ringerike sykehus, Per Bleikelia, tildeles HR Norges lederpris.

Publisert Sist oppdatert

Han kaller seg ikke direktør, men «ansvarlig tilrettelegger», og har fått mye oppmerksomhet og flere priser for måten han leder Ringerike sykehus på. I dag tildeles han HR Norges pris «Lederprisen 2016».

— At jeg får Lederprisen betyr mye for virksomheten jeg leder og meg personlig, og det er spesielt gjevt at den kommer fra medlemmene i HR Norge. HR-profesjonen har jo som en av sine viktigste oppgaver å definere og utvikle godt lederskap, sier Per Bleikelia i en pressemelding fra HR Norge.

Juryleder Trude Husebø, styremedlem i HR Norge og til daglig HR-direktør i Skuld, er en av dem som har latt seg imponere av hvilken forskjell Bleikelias tydelige og nærværende ledelse har gjort for organisasjonen. Hun mener at mange norske ledere kan ha mye å lære.

— Med rot i tradisjonene etter ledere som Jan Vincents Johannessen og Janne Carlzon, har Per Bleikelia ved Ringerike sykehus definert sitt og sin organisasjons lederfilosofi på en måte mange norske virksomheter bør bite seg merke i, sier hun i pressemeldingen.

– Mange har mye å lære

HR Norge tror at svært mange norske virksomheter kan trekke lærdom av Bleikelias lederfilosofi. Det handler om å tilrettelegge hele organisasjonen slik at pasienten – som for mange andre vil være «kunden» — står i sentrum.

— Han snur pyramidene og definerer møtet mellom behandler og pasient som det alt annet skal dreier rundt. I praksis gir han ansvar og myndighet til linjen, som i sin tur skaper gode resultater og høy grad av tilfredshet hos pasienter og medarbeidere, sier Even Bolstad, daglig leder i HR Norge.

«På sykehuset er det det faglige møtet mellom pasienten og behandlerne som er sannhetens øyeblikk. Alle vi andre har som jobb å tilrettelegge for at dette møtet blir best mulig», sa Bleikelia til Ukeavisen Ledelse i et intervju tidligere i år.

Det var noe av bakgrunnen for at en av hans første sjefsbeslutninger var endre sin egen stillingstittel. — «Sykehusdirektør» er en tittel som skaper avstand, sier han. — Derfor står det nå «ansvarlig tilrettelegger» på kontordøra mi.

Les Ukeavisen Ledelses intervju med Per Bleikelia her:
Bleikelia-modellen: «Jeg har ekstrem tillit til folk»

Powered by Labrador CMS