Samfunn

– Gjennom denne ordningen får universitetene og høgskolene mulighet til å løfte frem de mest lovende student-ideene og bidra til at disse kan settes ut i livet, sier næringsminister Monica Mæland.

Millionstøtte til studentgründere

I vår fikk 15 studentprosjekter en million kroner hver av Forskningsrådet.

Publisert Sist oppdatert

I oktober er det ny søknadsfrist med totalt 17 millioner kroner i potten. Målet er å få flere norske gründere og nye suksessbedrifter basert på studenter.

– Fremtidens arbeidsplasser vil bli skapt av mennesker som tør å ta en sjanse, og som satser på egne evner og ideer. Vi ønsker at flere studenter bruker kunnskapen de har fått gjennom utdanningen til å bli gründere, sier næringsminister Monica Mæland på Forskningsrådet sine nettsider.

Ordningen er ny i år og masterstudenter som mener de sitter på en gullgruve av en ide kan nå søke millionstøtte fra Norges forskningsråd.

En million for hvert prosjekt

Gründere som er i slutten av masterstudiene eller som nylig har avlagt mastergrad kan gjennom StudENT-ordningen få inntil en million kroner til å realisere drømmeprosjektet sitt.

Pengene skal brukes til å jobbe fulltid med å realisere en ide etter avlagt mastergradeksamen og kan brukes til både lønn og utviklingskostnader.

– Gjennom denne ordningen får universitetene og høgskolene mulighet til å løfte frem de mest lovende student-ideene og bidra til at disse kan settes ut i livet, sier Mæland.

Midlene kommer fra en ekstrabevilgning fra Nærings- og fiskeridepartementet til FORNY2020, som er Forskningsrådets program for å brune resultater fra offentlig finansierte forskningsinstitusjoner frem til markedet.

Universitet eller høyskolen bidrar med en mentor inn i prosjektet, samtidig som de stiller spisskompetanse til rådighet der prosjektene har behov for dette.

I prosjektene som fikk støtte fra første runde bidrar institusjonene med alt fra tilgang til laboratorier, bistand til gjennomføring av tester og rådgivning knyttet til materialegenskaper.

Disse prosjektene fikk støtte i vår:

FlowStick: Verdens mest stabile GoPro-stabilisator. (NTNU)

Voico: En stille mikrofon, til bruk i for eks. kontorlandskap, hvor andre ikke blir forstyrret eller hører hva som blir sagt. (NTNU)

StormPetrel: Drone med bevegelige propeller, som kan korrigere for sidevind samt kombinerer vertikal takeoff og landing, egenskaper med rekkevidde og hastighet til droner med vinger. (NTNU)

Graphiq: En online plattform som kobler bedriftskunder med freelance grafiske designere. (NTNU)

Ace Education: App hvor studenter løser korte quizzer knyttet til pensum og gjør hvert ledig øyeblikk til en mulighet for å lære noe. . (NTNU)

Dropracks: Et bevegelig takstativ som senkes horisontalt ned på siden av bilen slik at man på en mye enklere måte kan feste kajakken, sykkelen eller skiboksen til takstativet. (NTNU)

Hold: App som belønner studenter for å fokusere på skolen ved at de samler poeng når de ikke bruker telefonen. Poengene brukes for å løse ut ulike produkter. (BI)

Peersway: Gir vanlige mennesker, og ikke bare topp-bloggere, muligheten til å tjene penger på å promoter produkter i sosiale medier. (UiO)

Better player: Ekspertverktøy for utvikling av fotballspillere. (HISF)

Technium: Et piggdekk med glidelås til sykkelen slik at du kan skifte dekk på under 30 sekunder. (NTNU)

Morpho Solar: Et høyeffektivt varmelagringsbatteri som i kombinasjon med en solgrill vil gi muligheten for å grille mat selv når solen har gått ned. (NTNU)

up!norway: En online plattform som kobler utenlandske turister med deres drømmereise i Norge. (NHH)

Mode Hydration Tracker: Utvikling av armbånd som varsler om bæreren blir dehydrert. (NTNU)

Daal Noise Control Systems: Aktiv støydemping av skadelig vindstøy i motorsykkelhjelmer. (NTNU)

OXYPUFA: Fremstilling av oksygenerte fettsyrer som viser lovende potensiale ved bekjempelse av sykdomstilstander hvor kronisk inflammasjon er involvert. (UiO)

Powered by Labrador CMS