Samfunn
Nytt lovforslag skal sikre dataflyt og personvern mellom EU og USA
En ny avtale som skal sikre fri flyt av data mellom Europa og USA ble inngått tirsdag.
Siden den såkalte "Safe Harbour"-avtalen (2000) ble veltet av den europeiske unions domstol i 2015, har det blitt forhandlet om en ny avtale for å sikre fri flyt av data mellom unionen og statene, mens personvernet ble holdt intakt.
Etter oppløsningen av "Safe Harbour"-ordningen har det vært opp til hvert enkelt EU-land å bestemme hvilke data som kan overføres til og fra statene, og hvordan informasjonen som fulgte med overføringene ble brukt. Det betyr at nasjoner har hatt muligheten til å gripe inn og stoppe dataoverføringer på grunnlag av for eksempel amerikanske selskapers innhenting og bruk av personlig informasjon.
Nettopp frykt for amerikansk misbruk av personlig informasjon og masseovervåkning var deler av grunnlaget for termineringen av "Safe Harbour".
Den nye avtalen, som ennå ikke er behandlet politisk, skal forhindre regulatører fra å begrense dataoverføringer fra selskap, som for eksempel Google eller Amazon, skriver Reuters.
Forhandlingene har foregått i Brussel, og europeiske myndigheter har ikke lagt skjul på at de var villige til å legge restriksjoner på dataoverføringer over atlanteren, med mindre en ny avtale ble inngått.
Den nye avtalen sikrer strengere forpliktelser til selskap som behandler personlig informasjon som følge av dataoverføringer, og strengere håndheving fra amerikanske sikkerhetsmyndigheter.
- Vi har for første gang mottatt detaljerte, skriftlige forsikringer fra USA om sikkerhet og begrensninger i det amerikanske overvåkningsprogrammet, sa den europeiske kommisjonen for Digital Single Markets' visepresident, Andrus Ansip, under en pressekonferanse tirsdag.
- Kommersielt har vi oppnådd enighet om sterkt tilsyn fra det føderale amerikanske handelsorganet, i selskapers overholdelse av forpliktelsene til å forsvare personlig data fra EU, la han til.
Om den nye avtalen vedtas skal det opprettes egen ombudsmann i det amerikanske utenriksdepartementet, som skal ta seg av klager og forespørsler fra EUs organer for datasikkerhet.