Arbeidsliv

Meglerhuset Handelsbanken Capital Markets ber folk se på de bakenforliggende årsakene for tilsynelatende «oppløftende» AKU-tall.

«Oppløftende» ledighetstall ikke reelle ifølge meglerhus

Handelsbanken påpeker det de mener er feilaktig omtale av sysselsettingstallene de siste månedene.

Publisert Sist oppdatert

Det nærmer seg styringsrentemøte i Norges Bank, og de fleste meglerhus og analytikere har forlatt sine tidligere bastante standpunkt om at det kom til å bli rentekutt i september. Nå er konsensus at sentralbanken holder renten uendret på 0,5 prosent neste måned, og sannsynligvis i lang tid fremover. Flere mener rentebunnen er nådd i Norge.

Bakgrunnen er en rekke nøkkeltall som har kommet inn langt mer positive enn ventet. Blant dem er sysselsettingstallene, spesielt SSBs arbeidskraftundersøkelsestall AKU, hvis formål er å «gi informasjon om utvikling i sysselsetting og arbeidsledighet» - blant annet.

Dette tallet har flatet ut det siste året, på rundt 4,7 prosent, og følgelig gitt «arbeidsledigheten stopper opp»-overskrifter (som også vi har skrevet tidligere). I morgen (23. august) publiseres de nyeste tallene, og konsensus blant norske meglerhus er stillstand på 4,7 prosent - noe blant andre DNB Markets bekrefter i sin morgenrapport mandag.

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnenter gir tilgang til alle artikler og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS