Samfunn

Straks klar: Byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen legger onsdag fram sitt første «egne» budsjett for hovedstaden.

Oslobudsjettet: Mer til skole og dyrere bussbilletter

Dette vil de rødgrønne i Oslo: Mer og dyrere kollektivtransport, mer hjemmebesøk fra helsesøster og styrking av skolebudsjettet.

Publisert Sist oppdatert

Om en liten time – onsdag klokka 12.00 – legger byrådleder Raymond Johansen (Ap) fram det første egne budsjettet for Oslos rødgrønne byråd. Som kjent var brorparten av 2016-budsjettet allerede lagt av de borgerlige da Johansen & co overtok styre og stell i hovedstaden for et års tid siden.

Lekkasjene før budsjettet er stort sett av det »hyggelige slaget» – noe som er gjerne preger slike styrte lekkasjer:

Fart på boligbyggingen

Byrådslederen ønsker å bruke 70 millioner kroner over fire år på å skape større kapasitet i saksbehandlingen av byggesaker i Oslo, skriver Dagens Næringsliv.

Boligprisveksten har vært ekstrem i Oslo de siste årene, og byrådet håper større ressurser til saksbehandling kan bidra til økt boligbygging og dempet prisvekst.

– Vi ser nå resultatet av kombinasjon høy befolkningsvekst og lav reguleringstakt. Boligtilbudet er blitt mye mindre enn etterspørselen, og da øker prisen, sier Johansen til DN.

I Oslo-budsjettet for 2017 foreslår byrådet også å sette av 600 millioner kroner til strategiske tomtekjøp hvert år i årene 2017 til 2020, skriver avisa.

Økte billettpriser og flere avganger

Prisen på buss og trikk i hovedstaden ligger an til å bli 4-5 prosent i tillegg til den årlige prisjusteringen, skriver Aftenposten.

Pengene som økningen gir, skal gå til store prosjekter som ny sentrumstunnel for T-banen, Fornebubanen og innkjøp av nye trikker.

Til sammen dreier det seg om 150 millioner kroner i året i øremerkede investeringer, ifølge Aftenposten – som skriver at månedskort i størst mulig grad skal skjermes.

I tillegg vil byrådet øke antall avganger på buss og trikk i Oslo – særlig på kveldstid og i helgene, heter det.

– Vi venter på en beregning om hva som vil være riktig prisnivå på de ulike billettypene. Men i Oslopakke 3-forhandlingene var vi enige om at de som reiser ofte, i størst mulig grad skal vernes, sier samferdselsbyråd Lan Marie Nguyen Berg, til avisa.

Helsesøster kommer hjem

Stovner bydel, på eget initiativ, dro i gang pilotprosjektet «Nye mødre» i 2015, som innebærer hjemmebesøk fra helsestasjonen til nybakte foreldre. I Stovner bydel har hele 83 prosent takket ja til hjemmebesøk fra helsestasjonen. Byrådet setter av midler i budsjettet og utvider ordningen. I alt vil ni av femten bydeler i Oslo ha en slik ordning i løpet av 2017, skriver Dagsavisen.

– Forskningsresultatene på betydningen av hjemmebesøk hos gravide og småbarnsforeldre er overbevisende. De første leveåra er aller viktigst for utvikling og helse senere i livet. Hos barn ser man en positiv effekt på helse og skolegang ti, femten år senere, sier byråd for eldre-, helse- og sosiale tjenester i Oslo kommune, Inga Marte Thorkildsen (SV) til Dagsavisen.

Inga Marte Thorkildsen er overbevist om at hjemmebesøksordningen er veien å gå, og SV-byråden har som målsetting at alle hovedstadens 15 bydeler på sikt vil kunne tilby dette.

Styrker grunnskolen

I neste års Oslo-budsjett styrkes grunnskolen og videre­gående skole med i overkant av 136 millioner kroner. Kommunen tar en enda større del av elevkost­nadene.

– I perioden 2011–15 betalte Høyre-byrådet bare 80 prosent av kostnaden for nye elever. Mangelfull finansiering av nye elever har gitt et kutt i skolen på totalt 116 millioner kroner i perioden 2011-15, sier byråd for oppvekst- og kunnskap, Tone Tellevik Dahl (Ap) til Dagsavisen.

Powered by Labrador CMS