Arbeidsliv

Akademikerne tar ut ytterligere 26 leger og psykologer i streik. Nå rammer streiken 15 sykehus.

Samtalene om løsning har brutt sammen: Sykehusstreiken trappes opp igjen

Samtalene mellom partene i sykehusstreiken ble gjenopptatt i går, men brøt få timer senere. Nå trappes streiken opp nok en gang, og konflikten står helt fastlåst.

Publisert Sist oppdatert

En drøy uke før partene blir kalt inn til tvangsmekling, gjorde Akademikerne og Spekter et forsøk på å gjenoppta samtalene. Men håpet om en løsning ble knust i løpet av få timer.

Onsdag morgen melder Akademikerne helse i stedet at streiken trappes opp nok en gang.

Opptrappingen omfatter 26 leger og psykologer ved Sykehuset Innlandet og Helse Møre og Romsdal. Dermed rammer streiken to sykehus som til nå har vært uberørt av konflikten.

– Etter at samtalene med Spekter brøt sammen i går, fortsetter streiken nå med fornyet styrke, sier Rune Frøyland i Akademikerne helse.

Løsningsforslag

Det var Spekter som tok initiativet til nye samtaler tirsdag. Det gjorde de gjennom et brev som gjorde rede for deres oppfatning av det de mener er grunnleggende misforståelser om streikegrunnlaget.

Begge partene kom med løsningsforslag under samtalene, men disse ble blankt avvist av motparten.

– Jeg er svært overrasket over at arbeidsgiver sier nei til en løsning som er god for sykehusene, de ansatte og pasientene. Spekter ignorerer budskapet fra en samlet arbeidstakerside om at arbeidstid utover arbeidsmiljølovens grenser må baseres på et kollektivt system. Dette rokker ved den norske modellen. Nå blir det fortsatt streik og en ytterligere forverring av tillitskrisen mellom partene, sier Frøyland.

Spekter omtaler det nye bruddet mellom partene som «svært beklagelig.»

– Vi beklager sterkt at samtalene med Akademikerne for å løse streiken ikke førte fram, til tross for at Spekter har tilbudt en rekke tiltak for å komme dem i møte på de bekymringene de har anført. Vi oppfatter at Akademikerne står fast på sin ultimative posisjon om at legenes arbeidstid bare skal kunne planlegges på èn måte, sier Spekter-leder Anne-Kari Bratten.

Fra mandag vil Akademikerne ha 595 medlemmer i streik ved 15 sykehus. Dette er leger, psykologer, ingeniører, jurister, økonomer og samfunnsvitere.

Om kun ni dager kalles partene inn til tvungen mekling. Da vil streiken ha pågått i 30 dager.

Powered by Labrador CMS