Samfunn
Sviktende tillit er største utfordring for politireformen
Norge har fått 12 politidistrikt med Nærpolitireformen. Men flere spørsmål gjenstår, blant intern struktur og organisering. Og ikke minst – om man klarer å opprettholde folks tillit til politiet.
Forfatter av boken Politiledelse og førsteamanuensis ved Politihøgskolen, Rune Glomseth, er opptatt av tilliten til politiet. I fersk kronikk peker han på at tilliten i dag er svært høy, men at den alltid settes på prøve.
Er det en fare for, slik enkelte har påpekt, at nærpolitireformen kan svekke tilliten til politiet?
– Reformens målsetning er å skape et bedre politi som leverer polititjenester med høy og lik kvalitet i hele landet. Det overordnede målet er et effektivt og moderne politi. Lykkes man med gjennomføringen av reformen og dens målsetting tror jeg ikke det vil svekke tilliten, snarere tvert i mot, sier han.
Glomseth tror politiets evne til å opprettholde gode resultater mens gjennomføringen av politireformen pågår, vil være avgjørende publikums tillit til politiet. Det vil si at beredskap, oppklaringsprosent, saksbehandlingstid og responstid holdes på et godt og akseptabelt nivå.
– Dersom resultatene faller merkbart de neste årene, er det et klart signal om at reformen ikke har lykkes, og da kan det gå ut over tilliten, sier han.
Ikke alle de foreslåtte endringene i reformen er innført. Denne uken ble det klart at det faktisk er mye som gjenstår.
Men en ting er sikkert, reformen har gitt Norge færre politidistrikt og politimestre. Men der stopper det også. Hvordan arbeidshverdagen skal foregå, er ikke klar.
Parat, Politijuristene og Norsk Tjenestemannslag, som er blant partene som forhandler om hvordan den overordnede organisasjonsmodellen i politiet skal se ut, mener situasjonen har dratt ut for lenge, og har bedt Justisdepartementet om mekling i saken.
Konflikten handler om hvor organisasjonsmodellen skal utarbeides. På den ene siden står blant andre Parat i politiet, som mener hele organisasjonsdiskusjonen må tas sentralt. Den hardeste motstanden kommer fra Politiets Fellesforbund, som ønsker lokal utarbeidelse av politiets framtidige struktur.
Parat mener lokale forhandlinger kan motarbeide det politireformen i utgangspunktet skal gjøre, sier Unn-Kristin Olsen, hovedtillitsvalgt for Parat i politiet.
– Jeg tror ikke det skjer, men man risikerer å få 12 vidt forskjellige politidistrikt hvis alt skal forhandles lokalt. Vi mener selvsagt ikke at alt skal være helt likt. Det er forskjell på Finnmark og Oslo. Men den overordnede modellen bør være lik, og da bør den fremforhandles sentralt, mener hun.