Nyskaping

– Mitt råd er å ta i bruk alle apper som eksister – da opplever vi hvor langt vi faktisk har kommet. Det er nå toget går, sier administrerende direktør for Telenor Norge, Berit Svendsen.

Telenorsjef: – Maskinens produktivitet og menneskets kreativitet vil skape helt nye muligheter

Teleselskapet tester i disse dager ut en selvstyrt buss som tar sine ansatte fra Fornebu til Lysaker. Ved hjelp av ny teknologi kan Telenor forutsi bevegelsesmønsteret til nordmenn og gjøre kollektivtrafikken mer effektiv.

Publisert Sist oppdatert

Administrerende direktør i Telenor Norge Berit Svendsen presenterte tirsdag mulighetene som kommer med den nye teknologien under Aftenpostens konferanse om digitalisering og fremtidens arbeidsmarked.

Telenor har laget et kart som ved hjelp av store datamengder kan vise i sanntid hvordan folk beveger seg og hvilke veger de velger. De har anonymisere personopplysningene i tråd med Datatilsynet sine retningslinjer.

– I dag blir vi kollektivt fraktet fra et sted vi ikke er til et sted vi egentlig ikke ønsker å dra til på et tidspunkt vi overhode ikke ønsker å reise på. Nå har vi muligheten til å forutsi hvor og når folk har størst behov for å reise, forklarer Svendsen.

Selvstyrt buss

Teknologien som gir sjåfører sanntidsinformasjon direkte inn i bilen om hvilke veier som er mest optimale å kjøre hver eneste dag er i dag tilgjengelig. Ved å aktivt ta å bruk denne informasjonen, kan en planlegge veiutbygging på en annen måte.

– Grundere i Norge har laget apper hvor det i sanntid er ledige parkeringsplasser. 30 prosent av biltrafikken skyldes at folk leter etter en ledig parkeringsplass, forklarer Svendsen.

Telenor har også en selvdrevet buss som i dag kjører ansatte i sykkelfeltet på Fornebu til Lysaker.

– Mange ler når de ser den førerløse bussen komme kjørende. Omgivelsene må bli vandt til denne bussen. Klapper noen den på taket, så stopper den. Den skal reagere på omgivelsene og lære. Ansatte skal føle på hvordan det er å sitte på i en selvstyrt bil, forklarer hun.

Svendsen spår at den selvstyrte bussen kommer til å gjøre kollektivtransporten helt annerledes i årene fremover. Det å eie sin egen bil blir ikke så viktig vist dette kan løse problemet med å ta oss fra trikkstoppet og hjem.

Teknologi og eldrebølgen

I Norge jobber en av åtte innen helse og i den offentlige sektoren jobber halvparten innen helse.

– Det er fremdeles mange manuelle prosesser innen helse og gule lapper som henger på veggen. Vi bruker fremdeles fysiske nøkler og journaler, selv om de jobbes med å digitalisere dem, sier Svendsen.

I år 2040 vil det være dobbelt så mange som er 80 år og eldre som det er i dag.

– Det jeg aller helst ønsker er å bo lengst mulig hjemme. Det kan vi gjøre ved å bruke teknologien riktig som varsler når vi trenger assistanse. Hjemmesykepleien kan komme ved behov og dra pårørende inn i behandlingen, sier Svendsen.

Hun forklarer at om vi skal klare å håndtere eldrebølgen som er på vei, må det bygges 30 nye sykehjem i Norge årlig for å møte behovet.

– Det er det ingen som vil. Dette er heller ikke mulig å håndtere i et samfunnsperspektiv. Vi må utstyre hjemmene med teknologi. Vi skal ikke erstatte de varme hendene, det kommer til å bli mer av dem også, men vi må jobbe på en helt annen måte, forklarer Telenorsjefen.

Smarte løsninger i oppdrettsnæringen

Direktøren drar fram folkene som jobber i oppdrettsnæringen som stjerneeksempel på områder der teknologien har blitt utnyttet til det bedre for arbeiderne.

Anleggene ligger ofte helt ute i havgapet og har nesten ikke dekning.

– Det er mange smarte mennesker som jobber på disse stedene. De har laget sine egne nettverk og de styrer alt som skjer i merdene ved hjelp av internett of things. De måler næringsinnholdet i vannet, mater fiskene fra et operasjonssenter. Det å ha folk ute på disse stedene er dyrt og kan være farlig. De er veldig flinke til å bruke teknologi, sier Svendsen.

Telenor jobber aktivt med å legge til rette for at entreprenører og grundere kan teste sin teknologi med deres hjelp. De har blant annet inngått et samarbeid med SINTEF og NTNU for å teste ut kunstig intelligens og store datamengder.

– Alle bransjer vil føre eller senere bli truffet av internett-bølgen. Vinnerne oppe i dette er de som lærere raskere enn andre til å ta imot ny teknologi, sier hun.

Oppdaget smittemønster

Store datamengder kan gi bedrifter økt innsikt og forutse hva slags behov kunden har før personen oppdager det selv.

Norge har et fantastisk godt utgangspunkt for å lykkes. En nylig undersøkelse viste at Norge er på tredjeplass i verden over de landende som tar i bruk maskin til maskin kommunikasjon. Svenskene er derimot litt bedre enn oss på dette området.

– Vi automatiserer industrielle prosesser og kan få hytta vår til å vares opp før vi reiser dit, sier Svendsen.

Ved hjelp av det interaktive sanntidskartet, fant Telenor ut at flere mennesker besøker Nordmarka enn Østmarka. Disse dataene kan brukes til å gjøre Østmarka mer attraktivt for å få folk til å reise dit.

– Vi gjorde det samme i Pakistan. Der kunne vi se hvordan smitte spredte seg og ut i fra den informasjonen lage en prediksjonsmodell som var bedre enn den vi bruker i dag, sier hun.

Nå går toget

Selv om det har skjedd mye endringer innen telekommunikasjon, ligger mesteparten fremfor oss, ifølge Telenorsjefen. Det er tre store ting som dominerer teknologibilde i dag er internett of things, store datamengder og kunstig intelligens.

– Denne teknologien kan skape mye magi. Spørsmålet er om vi er rigga for de endringene som skjer. Vi må følge reguleringer og rammevilkår for å evne å ta i bruk den nye teknologien, sier Svensen.

Telenor har brukt lang tid på å anonymisere dataene slik at datatilsynet skal være fornøyd og slik at de kan bruke dataen til det de mener er til samfunnets beste.

– Vi vet at Facebook og Google kan gjøre mye mer enn de selskapene som er i Norge, sier hun.

Et annen viktig punkt er utdanning.

– Utdanner vi folk til arbeidsledighet? Vi må sikre at vi får nok IKT-utdanning og passe på at lærere og sykepleiere får tilgang til denne kunnskapen. Hele befolkningen trenger kunnskap om data. Alt vil bli annerledes, påpeker hun.

Svendsen advarer at den nye teknologien kan skape destruksjon i selskaper om ikke de rundt styrebordene har kompetanse innen teknologi.

– Norge da ikke klare å henge med i svingene om ikke lederne er opplyste. Mitt råd er å ta i bruk alle apper som eksister – da opplever vi hvor langt vi faktisk har kommet. Det er nå toget går, avslutter Svendsen.

Powered by Labrador CMS