UKEBLIKK: Omstilling til hva?
Debatten om omstilling og delingsøkonomi i Norge går gjerne på om man er for eller mot Uber eller om hvorvidt dagens 20-åringer ønsker seg fast jobb eller mer ferie om 10 år. Men framtida handler om mye mer enn nye trender og hippe apper – vi står foran en industriell revolusjon. Nå vil Siv Jensen ha et eget utvalg som skal studere delingsøkonomien nærmere.
KOMMENTAR: Den omstillingen Norge og resten av verden står overfor burde vekke til live både Karl Marx og Joseph Schumpeter – han med kreativ ødeleggelse.
Karl Marx mente at produksjonsforhold – hvem som eier og hvem som produserer – er viktigste drivere for samfunnet og folks holdninger. Og er det noe som er i endring i dag, så er det produksjonsforholdene.
Den arrogante østerrikeren Joseph Schumpeter er mannen som skapte begrepet kreativ ødeleggelse. Ifølge Schumpeter og hans disipler drives verdensøkonomien fremover av tekno-økonomiske revolusjoner, såkalte paradigmeskifter, som dukker opp med 40-60 års mellomrom. Disse teknologiske revolusjonene fremstår som enorme eksperimenter i jakten på produkter og selskaper som skal bli motorene for økonomisk vekst i de neste tiårene, og gamle etablerte virksomheter vil bukke under i kampens hete. Mang en seilskutereder gikk for eksempel nedenom da dampskipene og jernbanen så dagen lys.
På samme måte opplever vi i dag en jakt på de nye produksjonsmidlene, som Marx kunne ha uttrykt det. I den jakten vil mange etablerte næringer og bedrifter få trøbbel når en ny type økonomi vokser fram som følge av mobilteknologi og nettverksløsninger.
Dette handler om mer enn ekstrainntekter ved utleie av egen bolig i sommerferien. Dette vil utfordre flere enn taxinæringen.
Noen snakker om «Industri 4.0», eller den fjerde industrielle revolusjon.
Ikke akkurat småtterier, for å si det forsiktig.
Spørsmålet er: Hvordan møter vi denne utviklingen?
Skal vi kjempe i mot så lenge vi kan, som typografene i papiravisene?
Eller skal vi prøve å være i forkant og ta tak i utfordringene som kommer?
Vi vet at det vil bli endringer. Vi vet at ny teknologi vil tvinge fram nye arbeids- og forbruksvaner.
Noe av dette vil de fleste ønske velkommen. Ja, det vil være helt nødvendig for at samfunnet fortsatt skal makte å levere mange av de tjenestene vi i dag tar som en selvfølge. Samtidig er det like sikkert at mye av den nye økonomien som vokser fram vil utfordre likhetstankegangen i vår kjære norske modell.
Konkurransen om de beste hodene vil bli knallhard. Og det er slett ikke er sikkert det blir bruk for de nest beste.
Som samfunn må vi gripe mulighetene og løse utfordringene.
Finansminister Siv Jensen har varslet at regjeringen kommer til å sette ned et hurtigarbeidende utvalg som skal gi politikerne råd og innstillinger om muligheter og utfordringer ved den såkalte delingsøkonomien. Det var Abelia som først anbefalte dette, og det er prisverdig at finansministeren tar grep.
La oss håpe at utvalget får et bredere og mer omfattende mandat enn å kun se på lovligheten av Uber og Airbnb.
Dagens Perspektiv og Ukeavisen Ledelse vil i ukene som kommer søke å dukke ned i den vage og ukjente materien som skal gi oss fremtidens arbeidsliv. Vi vil stille spørsmål og søke svar hos virksomheter og aktører der ute som påberoper seg kunnskap om endringene vi står overfor.
Vi vil også invitere våre lesere til å delta i vårt forsøk på å «kartlegge framtiden». gjennom en egen spørreundersøkelse. Følg med i innboksen om en ukes tid.
Framtida har startet for lengst. Og helgen startet fredag.
Ha en god sådan!