Samfunn
Ulovlig innvandring fra Afrika til EU har økt med 13 prosent i år
I helgen signerte EU en historisk avtale med Mali som skal framskynde retur av ulovlige flyktninger til hjemlandet.
Avtalen er den første av sitt slag i Afrika og inkluderer ni tiltak for å hindre ulovlig innvandring fra det nordafrikanske landet til Europa.
Seks av tiltakene går ut på å bremse ulovlig innvandring fra Mali og de andre tre tar for seg hele regionen.
Budsjettet for pakkeløsningen er på 145,1 millioner euro, ifølge en uttalelse fra det nederlandske utenriksdepartementet.
Reiser over Middelhavet
Ulovlig innvandring til Europa fra Nord-Afrika har økt i 2016. Tallet på flyktninger som reiser over Middelhavet fra Libya til Italia har økt med 13 prosent, ifølge det europeiske grensebyrået Frontex.
Mennesker fra Nigeria og Eritrea utgjorde de to største gruppene av flyktninger. I tillegg har mer enn 10.000 flyktninger fra Mali krysset grensen til Europa siden starten av 2015 på ulovlig vis.
Nederlandske myndigheter har uttalt til nyhetsbyrået AFP at EU og Mali nå har etablert «en presis mekanisme for å returnere mennesker som har fått avslag på asylsøknaden».
Avtalen går også ut på at maliske tjenestemenn vil reise til Europa for å identifisere flyktninger som har fått sine asylsøknader avvist.
EU og myndighetene i Mali vil jobbe sammen for å skape flere jobber for unge mennesker fra Mali.
Maliske myndigheter planlegger også å sende ut identitetskort og biometriske pass til alle landets innbyggere for å spore opp mennesker som har forsøkt å flykte fra landet.
Hindre innvandring
Avtalen mellom EU og Mali kom i havn etter et toppmøte på Malta i 2015 der ledere fra Europa og Afrika møttes for å diskutere hvordan de skal håndtere flyktningstrømmen over Middelhavet.
Etter toppmøtet ble det opprettet et nødfond for Afrika som skal brukes for å takle de underliggende årsakene for ulovlig innvandring til Europa. EU har lovet å bidra med 1,8 milliarder kroner til fondet.
EU har også foreslått samarbeid mellom fire andre afrikanske land; Etiopia, Niger, Nigeria og Senegal, i et forsøk på å redusere flyktningstrømmen til Europa.
De håper på at avtalene skal komme i havn allerede i 2017 og har uttalt at de vil «legge inn de nødvendige virkemidlene» for å sikre seg avtalene.
Dette utsagnet var en åpenbar trussel om å redusere bistand til afrikanske land dersom de ikke vil være med på samarbeidet om å redusere ulovlig innvandring, skriver Newsweek.