Samfunnsansvar
Vi vil ikke nå klimamålene uten teknologi for CO2-håndtering
Verden klarer ikke å kutte klimautslippene dersom vi ikke klarer å finne gode løsninger som kan fange, transportere og lagre karbondioksid.
Alle verdens land har forpliktet seg til Parisavtalen som tråde i kraft i november i år om å lage nasjonale planer for hvordan de skal kutte i klimautslipp.
Landene er enige om at temperaturen på kloden ikke skal stige mer enn 2 grader før århundret er over.
Det er flere måter å kutte utslippene på:
- Hva spiser vi i 2030?
- Her er Gro Harlem Brundtlands klimaoppskrift
- Urbanisering er en global megatrend som endrer norske byer
- MDGs programforslag: dyrere kjøtt og bensin
- – Politikerne er livredde for å handle
Det internasjonale energibyrået, IEA, sier at CO2-håndtering (CCS) er et av de viktigste virkemiddelet verden har for å nå sine klimamål, skriver det norske forskningsnettstedet Gemini.
– Det betyr at vi både må klare å fange CO2-en, transportere og lagre den. Trygt.
Norsk forskning kan bidra
Det nye forskningssenteret, Norwegian CCS Research Centre, kan bidra til nettopp å finne løsninger for å håndtere karbondioksid. Senteret åpnet samme dag som Parisavtalen trådte i kraft, 4. november.
– For å nå klimamålene må mange sektorer bidra. I en overgangsperiode må kraftproduksjon fra kull og naturgass utstyres med CO2-håndtering – altså fangst og lagring, sier senterleder Mona Mølnvik fra SINTEF til Gemini.
For industrien vil CO2-håndtering bli nødvendig også etter at vi har klart å skape en bærekraftig energiforsyning fra fornybare energikilder, fordi industriprosessene slipper ut CO2.
Utslipp fra sementindustrien er for eksempel verdens 3. største kilde til CO2-utslipp.
Store ambisjoner
Norwegian CCS Research Centre mener det fins store forretningsmuligheter i Nordsjøen og har satt seg selv store ambisjoner:
- Ta frem og utvikle nye generasjoner CO2 fangstteknologier som passer til kraft- og industriprosesser.
- Forske på blant annet mer effektiv transport som vil ha et stort potensiale i å kutte kostnader.
- Videreutvikle metoder for sikker CO2-lagring og nye måleteknikker.
- Se på de mange mulighetene for å lagre gigantmengder med CO2 i Nordsjøen.
- Utdanne master- og doktorgradsstudenter i CO2-håndtering. De skal med sin spisskunnskap ta kunnskapen videre i fremtidig arbeid enten de jobber hos industrien eller som forskere.
– Vi vet vi har stor kapasitet til å lagre CO2 på den norske sokkelen. Dette er en forretningsmulighet i flere tiår fremover for industrien, har olje- og energiminister Tord Lien tidligere uttalt.