Samfunn

Vil ha økt samarbeid med Russland

Fremtredende Russlands-eksperter mener tiden er moden for å søke samarbeid med Russland i Arktis igjen.

Publisert Sist oppdatert

For bare et halv år siden var tanken nærmest helt utenkelig: Vesten burde invitere til mer samarbeid med Russland i Arktis. Men mye har skjedd i verden siden det. Blant annet at Russlands statsminister Dimitri Medvedev har erklært at det har oppstått en ny kald krig.

Det er Pavel K. Baev ved Brookings Institution og norske PRIO sammen med Tim Boersma ved tenketanken Energy Security and Climate Initiative som har sett på muligheten for en geopolitisk opptinig i det høye nord.

I en kronikk basert på samtaler som ble holdt på en konferanse ved Columbia University i midten av februar, tar de til orde for at USA og Russland har mange sammenfallende interesser i Arktis og at samarbeid vil kunne komme begge blokkene til gode.

Bakgrunnen er at Russlands opprustning i nord er blitt satt på vent det siste halvåret, skriver analytikerne. Istedet for å fortsette oppbyggingen en arktisk brigade har russiske generaler nå rettet oppmerksomheten på å bygge opp tre divisjoner og et hovedkvarter for stridsvogner langs det de omtaler som "den vestlige fronten", altså lenger sør. Gjenåpningen av flybasen på Novaya Zemlya har så langt bare ført til protester fra ansatte om mangel på ressurser og lønn og virker sådan ikke å være et prioritert område for russerne. Heller ikke i Russlands nasjonale sikkerhetsstrategi levnes nordområdene mye oppmerksomhet.

En viktig årsak er nok at president Valdimir Putin har ønsket å flytte ressurser mot Syria og kamphandlingene der. Mannen som tidligere var øverste ansvarlig for oppbyggingen i nord, visestatsminister Dimitri Rogozin, reiser nå for tiden mest til Baghdad.

Nå som oljeprisen er lav, ligger en eventuell utvinning av olje og gass fra Arktis langt frem i tid. De vestlige sanksjonene hindrer også samarbeid på dette området. At heller ikke USA prioriterer nordområdene for tiden, taler også for at det ikke vil bli snakk om storstilt samarbeid i nord, medgir Baev og Boersma. De har likevel en liste hvor samarbeid kan være mulig.

  • Styrke kystvakten
  • Forskning på klimaendringer og metan-lekkasjer
  • Styrking av beredskapen for oljeutslipp
  • Arbeid for å gjøre Bering-stredet klart for mer sjø-trafikk
Powered by Labrador CMS