Arbeidsliv

Schlumberger er blant gigantselskapene som kan rammes av streik fra og med onsdag morgen, 21. september.

Vil sette oljeservice-giganter ut av spill

Med et relativt beskjedent første streikeuttak tar Industri Energi sikte på å lamme Schlumberger, Halliburton og Baker Hughes fra og med onsdag morgen - med mindre de får gjennom sine krav i meklingen med Norsk olje og gass.

Publisert Sist oppdatert

Fredag varslet Industri Energi plassfratredelse for drøyt 300 medlemmer i noen av oljebransjens største selskaper. Men selv om uttaket er lite, vil angrepet bli svært målrettet og kan potensielt lamme oljeproduksjonen ved flere store plattformer.

I første omgang er det miljøhåndtering av boreavfall som vil bli stoppet dersom det blir streik. Miljøhåndteringen er essensiell for å kunne opprettholde produksjon på oljeplattformer. Industri Energi vil også ta ut dataingeniører som overvåker boreslam, og folk som styrer ubemannede undervannsfartøyer (ROV) på Statoils nye Songa-rigger i en eventuell streik, opplyser forbundet.

– Hvis det blir streik tar vi i første omgang ut et begrenset antall medlemmer, men det ligger an til opptrapping av streiken hvis det blir nødvendig, sier forbundssekretær og ansvarlig for oljeserviceavtalen i Industri Energi, Einar Johannessen i en pressemelding.

Blant kampsakene for Industri energi er tetting av lønnsforskjellene mellom oljeserviceansatte og operatørene. Forbundsleder Leif Sande har også tidligere uttalt til Dagens Perspektiv at det er helt uaktuelt å gå med på en løsning som åpner for større fleksibilitet og mindre forutsigbarhet i arbeidstidene til deres medlemmer.

Industri Energi har cirka 6500 medlemmer innen oljeserviceområdet. Oljeserviceavtalen det nå skal mekles om omfatter i overkant av 30 leverandørbedrifter som er medlem i Norsk olje og gass. I tillegg gjelder overenskomsten for ytterligere 30 bedrifter med ansatte både offshore, på land og innenfor dykking.

Meklingen mellom Norsk olje og gass i NHO og Industri Energi i LO starter tirsdag 20. september og har frist til midnatt samme dag.

Powered by Labrador CMS