Synspunkt

5 enkle steg til miljøansvar – som alle bør ta

SYNSPUNKT: Det grønne skiftet krever handling. På tide å skifte fokus fra prat til konkrete tiltak.

Publisert Sist oppdatert
Ann-Kristin Ytreberg er daglig leder i Stiftelsen Miljøfyrtårn

Men hva skal gjøres? Og hvordan?

Politikere har sin del av ansvaret gjennom reguleringer og insentiver. Men ansvaret ligger i høyeste grad også på den enkelte bedrift. Oppfattelsen blant mange norske bedriftsledere er sørgelig nok at de gjør liten forskjell om nettopp deres virksomhet tar miljøansvar.

Det er lite som kan gjøres og forbedringene for klimaet er marginale. Sannheten er en helt annen: Dersom alle norske virksomheter tar miljøansvar vil det grønne skiftet og Norges klimamål være mulig å nå. Her er 5 konkrete ting alle kan gå i gang med øyeblikkelig:

1. Miljøledelse

Dersom dere ikke allerede driver med miljøledelse og er miljøsertifisert – start prosessen i dag! Miljøledelse sikrer at bedriften gjør de tingene som påvirker både indre og ytre miljø positivt – hver dag. Det finnes flere gode måter å gjøre dette på, gjennom enten ISO-14001, EMAS, eller Miljøfyrtårnsertifisering. Sistnevnte er tilpasset mer enn 80 bransjer og er dermed relevant for den type virksomhet du driver og enkelt å innføre. Myten er at det er kostbart. Fakta er at det er lønnsomt både for bunnlinjen, de ansatte og miljøet. Du sikrer i tillegg god merkevarebygging både internt og eksternt og stiller sterkere ved offentlige anbudsrunder.

2. Still krav

Still miljøkrav til alle dine leverandører, og be om at de også skal være miljøsertifiserte. I det offentlige gjøres dette nå i større grad gjennom «ny lov om offentlige anskaffelser. Også private og statlige virksomheter bør stille tilsvarende krav!

3. Kjøp miljøvennlig

Sikre at virksomheten din kun kjøper inn miljømerkede produkter. Alt etter hvilke produkter det er snakk om finnes det flere anerkjente merkeordninger, som f.eks. Svanen, Debio og Fairtrade.

4. Reis mindre

Reis mindre i jobben: Tenk gjennom om du virkelig trenger å reise for å ta et bestemt møte. Skype og andre virtuelle møteplasser gjør at du kan utnytte tiden bedre, og spare både penger, tid og miljøet.

5. Gode vaner

Pass på at du tar med deg dine gode vaner fra jobben hjem. Reis kollektivt, resirkuler, kast mindre mat og spis mer grønnsaker, lokalprodusert mat og mindre kjøtt. Skryt av barna dersom de også tar ansvar. Vær litt nysgjerrig– kanskje er barnehagen eller skolen de går på sertifisert som Miljøfyrtårn?

«Vi står foran et grønt skifte enten vi vil eller ikke. Vinnere er de som raskest anerkjenner at det krever en omstilling, ser mulighetene og handler deretter.» Uttalelsen kommer fra Jens Ulltveit-Moe og peker på mye sant.

En ansvarlig og visjonær leder tar miljøansvar som en selvsagt del av sin strategi. Vis fremtidsrettet lederskap ved å sikre både sort bunnlinje og grønn framtid.

  • Miljøfyrtårn er et verktøy for styring og måling av miljø- og klimaprestasjoner
  • Over 5100 virksomheter i privat og offentlig sektor er i dag Miljøfyrtårnsertifiserte
  • Med Miljøfyrtårn oppfyller du kriterier tilpasset din bransje (hele 80 bransjer har kriteriesett). Fokus er på Avfall, Utslipp, Transport, Energi, Innkjøp og Arbeidsmiljø

Ann-Kristin Ytreberg er daglig leder i Stiftelsen Miljøfyrtårn

Ann-Kristin Ytreberg

Ann-Kristin Ytreberg er daglig leder i Stiftelsen Miljøfyrtårn
Powered by Labrador CMS