Frivillighet

Norges Røde Kors president Sven Mollekleiv forklarer at dersom verden ikke øker innsatsen, vil vi ikke nå bærekraftsmålene innen 2030.

Ulikhet er den største utfordringen verden står overfor

Det sier Norges Røde Kors president under Topplederkonferansen 2017.

Publisert Sist oppdatert

President i Norges Røde Kors, Sven Mollekleiv, la frem noen av funnene fra Global Opportunity Report under Topplederkonferansen for Frivillighets-Norge torsdag.

Røde Kors har intervjuet næringslivsledere fra hele verden og de fastslår entydig at den største utfordringen i verden er ulikhet. Rapporten vil bli lansert 24. januar.

I næringslivet handler samfunnsansvar om hvordan hver enkelt utfører sin virksomhet hver dag.

– Det vi sier må være forankret i de verdiene vi står for. Ikke minst må vi responderer på morgendagens utfordringer og ikke bare gjør det vi må gjøre i henhold til lovverket. Vi må gjør det som er riktig å gjøre basert på de utfordringene verden står overfor, sier Mollekleiv.

Røde Kors presidents mener det handler om å ha ansvar forankret i linjen, i ledelsen og å skape noe.

– Ingen klarer å gjøre dette alene. Vi vil ikke greie å lykkes forretningsmessig vist ikke samfunnet er et trygt og godt sted, understreker han.

Flyktninger som ressurser

Samspillet med myndigheter, næringsliv og sivilsamfunnet er helt avgjørende for at verden skal kunne utvikle og skape gode samfunn der alle føler at de får sjansen til å være en ressurs i eget og andres liv.

– En ønsker Ikke å bare bli sett på som en som har en sårbar utfordring, men også en som får sjansen og retten til å ta og forvalte ansvar, sier Mollekleiv.

Han forklarer at om det er noe som er bærekraftig for et samfunn, er det nettopp å sørge for at de som blir sett på som klienter og pasienter og utsatte selv blir ressurser i samfunnet.

– Jo flinkere vi blir på å ta i mot og sørge for at flyktninger og migranter som kommer til Norge blir ressurser i vårt samfunn, jo bedre blir vi til å bygge et bærekraftig samfunn som lykkes i felleskap, sier han.

Ikke overlate ansvar til politikere

De siste årene har Røde Kors sett en positiv utvikling blant norske bedrifter. Flere og flere går inn i sin egen strategi og ser hvilke områder i bærekraftsmålene som er mest interessante for dem og hva de kan gjøre for å bidra til denne utviklingen og som tjener deres virksomhet og samfunnet.

– Vi kan ikke overlate samfunnsansvaret til politikerne alene. Det er ikke mulig. Vi har bare en klode, business as usual er ikke et alternativ. Fortsetter vi slik som vi gjør nå trenger vi to til tre kloder, sier Mollekleiv.

Han viser til klimaavtalen som ikke kunne kommet i havn hadde det ikke vært for initiativ fra sivilsamfunnet, næringslivet og alle frivillige organisasjoner som krevde at verdenssamfunnet måtte erkjenne at klimautfordringene rammer oss alle og ødelegger mye for oss.

– Vi må jobbe grønnere, smartere og tryggere, sier han.

Gutter kriger, kvinner tar ansvar

Verden har oppnådd utrolig mye å helsesiden, kvaliteten på utdanningen og antall mennesker som får tilgang på utdanning siden tusenårsmålene ble satt.

– Ikke minst ved at kvinner er en del av alle utviklingsprogrammer, det er den mest bærekraftige og beste investeringen vi kan gjøre i alle prosjekter. Guttene kriger, kvinnene tar ansvar. Nå investeres det kvinner i alt vi gjør, sier Mollekleiv.

Det handler om å investere i partnerskap mellom næringslivet, myndigheter og frivillige organisasjoner.

– I dag brukes teknologi til å varsle, informere, forebygge og si hva som er klokt å gjøre i en krisesituasjon. I Norge er det mulig å knytte til sei alle disse nerdene som er gode på teknologiske ting, sier Røde Kors presidenten.

Røde Kors har laget en oversikt over hva som skal til for å nå bærekraftsmålene innen fristen som er år 2030.

– Undersøkelsen viser at dersom vi ikke øker innsatsen og investeringene vil vi ikke nå målene. Det finnes noen sterke områder som viser vei, som for eksempel fornybar energi. Nå er Kina størst på vind og solenergi, det var de ikke for noen år siden, sier Mollekleiv.

Bærekraft vinner

De 17 bærekraftsmålene er utviklet med påvirkning av sivilsamfunnet og næringslivet.

– Det spennende nå er at de ulike aktørene har forstått at de som vinner, er de som tar initiativ og som følger opp vedtak, de som investerer i smarte løsninger og ser at det å arbeide bærekraftig vil også være en bærekraftig løsning for dem som vil være profitable, sier han.

I Norge finnes nesten ikke en kroppsdel det ikke er laget en organisasjon for. Norge er verdens mest frivillige land.

Det er ikke et interesseområde som noen ikke har tatt tak i og engasjert seg i. Det er 10 millioner medlemskap i en befolkning på 5 millioner mennesker

– Da skjønner vi at det handler om engasjement. Frivillighetens viktigste samfunnsverdi er ikke at finansministeren sparer 125 milliarder kroner som de ellers måtte ha betalt vist alle vi som jobber gratis skulle ha fått betalt. Det handler om å utvikle beredskap, demokrati og det handler om frivillighetens største verdi, nemlig selve egenverdien. Det å stå for noe, ville noe, slåss mot likegyldigheten og å skape noe, sier Mollekleiv.

Powered by Labrador CMS