Synspunkt

USAs tidligere president Barack Obama samtaler med Nor-Shipping-sjef Birgit Liodden om temaene ledelse, teknologi og bærekraft på Oslo Business Forum på Hellerudsletta onsdag ettermiddag.

Ledere må bestemme seg for hva deres ­fotavtrykk skal være

Alle typer ledere har mye å lære av Barack Obama. Vi må ha med oss både hjerne og hjerte, og spesielt slippe unge talenter til.

Publisert Sist oppdatert

SYNSPUNKT: «Folk er folk, uansett hvor du er. Hvis vi kan holde fast ved det, vil vi være i stand til å løse de fleste av våre problemer,» sa Barack Obama i samtale med Birgit Liodden under Oslo Business Forum denne uken. I en tid der alt endrer seg så raskt, skal vi holde fast i nettopp det. Vi er så like, uavhengig av kjønn, etnisitet, kultur, religion og seksuell legning. Så hvorfor dyrke det som skiller oss? La oss heller heie på det som forener oss, sa han. 3000 ledere satt musestille og lyttet. 3000 ledere var samlet på Skjetten for å lære om ledelse i vår tid. 3000 ledere ble utfordret på lederskap av en av vår tids aller største ledere. 3000 ledere var trollbundet og målløse.

Ledelse er en krevende gren, men også verdens aller beste gave. Det handler om hvordan vi forvalter lederskap av andre mennesker, og får fram det aller beste i andre. For ledere i dag kan ikke sitte på alle svarene. Og ledere i dag kan ikke lede slik mange ledere til nå har gjort. Like barn leker ikke lenger best. Mangfold er nøkkelen til suksess, og uten mangfold vil du feile. Mangfold gir bedre kultur, bedre prosesser og bedre resultater. Men mangfold er noe mer enn fagre ord. Det handler om hvordan du setter sammen team på alle nivå, og må gjennomsyre alt fra nyansettelser, til ledergrupper og styrer. Om du kun har folk som tenker som deg vil du mislykkes. «Hvis du ser deg rundt i et møte, og oppdager at du er omringet av folk som ser ut som deg, ler av de samme vitsene som deg, og vokste opp i det samme nabolaget som deg, har du et problem. Dyrk mangfold. Prioriter mangfold. Det er godt lederskap», sa Obama.

Begrensninger

Lederskap handler også om å tørre å gå på trynet. Eller som Obama så klokelig sa til oss alle: «Hvis du ikke feiler, prøver du sannsynligvis ikke å flytte grenser – og går dermed glipp av muligheter. Men det er viktig å ta kalkulert risiko. Lag et system som gjør at du kan lære av dine feil.» Som leder må du også se dine egne begrensninger, men ta ansvar for helheten. Det handler om å stille alle de kloke og dumme spørsmålene, helt til du forstår kompleksiteten. Først da kan du ta de gode beslutningene.

Verden har kanskje ikke plass til flere Obamaer, men som ledere kan vi og bør vi bestemme oss for hva vårt eget fotavtrykk skal være

I en verden i eksponentiell utvikling, hvor globalisering og digitalisering både har oppesider og nedsider, krever det mer av ledelse enn noen gang. Silvija Seres snakker om «12 Gutenberg moments kicking in at the same time», og helt rett har hun i at ledere i dag må forstå teknologiutvikling og digitaliseringens muligheter. Og vi må være modige på toppen og i bredden. Andrew McAfee oppfordrer oss til å gå på HIPPO-jakt i egen organisasjon. «Kill the HIPPO - highest paid person’s opinion», altså de som bare tror på egen intuisjon, og ikke beviselige fakta. Vi må tette gapet mellom «the geeks and the HIPPOS». Han oppfordrer oss til å lære av «the geeks» og nettopp ta beslutningene basert på bevis, fordi teknologi redefinerer forretningsboka.

Det er ikke gitt at vi som ledere må forstå all teknologiutvikling, men vi må være nysgjerrige. Vi må forstå at verden er i ekstremt rask utvikling og vi må tørre å kapitalisere på teknologiutviklingen. For hvis ikke, vil våre konkurrenter, også de vi ikke i dag kjenner, komme oss i forkjøpet. Velger vi å holde på gamle forretningsmodeller, velger vi også å gå baklengs. Vi må evne å tenke langsiktig, men handle i samtid. Og vi må tørre raske endringer. Til det må vi stole på de rundt oss, også de som tenker diametralt annerledes enn oss selv. Det understreker Obamas poeng om mangfold og å gi spesielt unge folk plass i organisasjonene vi leder. Du skal ikke og kan ikke kunne alt selv, men du kan gi plass, ansvar og tillit til de rundt deg. Samtidig må vi som ledere utvikle talenter, og fokusere mer på hva folk vil oppnå i fellesskap enn utdanning og karakterer. «Vær en få-det-gjort-person og løs problemer I stedet for å være en snakker som skaper problemer», var Obamas oppfordring til unge.

Hjerne og hjerte

Obamas absolutte tro på unge som tør å utfordre og skape er kanskje også hvorfor han valgte å komme til Norge denne uken. For Oslo Business Forum er nettopp et ungt selskap startet av to unge menn, Christoffer Omberg og Marius Røed Wang. De utfordrer oss alle og sprenger grenser, og leverer samtidig tydelig og med kvalitet. Akkurat slik Obama sier vi bør ha det, og akkurat slik vi 3000 godt voksne ledere innser at er smart å ha det. Det var ikke bare Obama som fikk oss til å bruke en septemberdag på Skjetten.

Som ledere må vi ha med oss både hjerne og hjerte, og spesielt slippe unge talenter til. Verden har kanskje ikke plass til flere Obamaer, men som ledere kan vi og bør vi bestemme oss for hva vårt eget fotavtrykk skal være.

Synspunkt

Skriv til DP Synspunkt


Del dine meninger med ledere og andre ressurspersoner i arbeids- og samfunnsliv? Skriv til DP SYNSPUNKT.

Les alle synspunkt her.


Powered by Labrador CMS