Aktuelt

Innovativ teknolog: Det skal ha vært Sunar Pichai som overtalte Google-sjefene til å kaste seg inn i nettleserkrigen med den nye nettleseren Chrome.

Dette er den nye sjefen i Google

Google gjør som de fleste andre store selskaper som ansetter ny toppsjef. De velger en fra egne rekker. Sundar Pichai (43) begynte i Google for ti år siden.

Publisert Sist oppdatert

Siden oktober i fjor har Pichai hatt ansvar for selskapets daglige drift, og denne uken ble det klart. Når Google restrukturerer bedriften senere i år, og lar Google bli et datterselskap av det nye morselskapet som er blitt annonsert under navnet Alphabet, er det Pichai som blir ny Googlesjef. Morselskapet skal ledes av Google-gründerne Larry Page og Sergey Brin.

Max Nisen, journalist i magasinet Quartz, har påpekt at forfremmelsen er en måte for Google å beholde Pichai på. Sundar Pichais navn har nemlig en tendens til å bli nevnt titt og ofte når det er ledige toppsjefstillinger i andre teknologiselskaper.

Gjør som de andre store

Når Google velger en sjef fra egne rekker, følger de det samme mønsteret som andre store selskaper verden over. En kartlegging konsulentselskapet Strategy& har gjort av sjefsbytter i verdens 2500 største selskaper, viser at hele 8 av 10 selskaper går for en intern kandidat.

Og det er en grunn til at de interne blir foretrukket. Strategy& ser i sine analyser en klar samvariasjon mellom avkastning på aksjonærverdier, planlagte lederskifter og rekrutteringsstrategi. I 10 av de 15 årene konsulentselskapet har gjennomført undersøkelsen, har internt rekrutterte toppsjefer generert bedre resultater til aksjonærene enn det eksternt rekrutterte toppledere har klart å komme opp med.

Per Ola Karlsson, partner i Strategy&, har tidligere uttalt til Ukeavisen Ledelse at det i de fleste tilfeller er naturlig at interne kandidater skaper best resultater. De kan organisasjonen. De forstår selskapet. De kan bransjen. Hvis selskapene er dyktige til å utvikle de talentene de har i egne rekker, kommer de til å finne kandidater i eget hus som er velegnede til å overta toppjobben.

Kom fra McKinsey

Sundar Pichai kom til Google fra konsulentselskapet McKinsey i 2004.

Pichai jobbet fra starten av med Googles toolbar, som mange har brukt til å søke med direkte fra nettleser Internet Explorer. Senere, da Google selv lanserte nettleseren Chrome, var det Pichai som ledet prosjektet. Ifølge Bloomberg har han også vært ansvarlig for operativsystemet Android og de fleste andre av Googles digitale produkter.

Vokste opp i India

I en profil Bloomberg har satt sammen om Pichai, forteller de at han vokste opp i den indiske byen Chennai i det som klassifiserte som indisk middelklasse på 80-tallet. De hadde ingen tv, ingen telefon og ingen bil. Hele familien kom seg rundt på en scooter.

Etter hvert begynte han på det svært anerkjente India Institute of Technology, som nå har leverte flere av de største lederne Silicon Valley, og senere gikk han på Stanford, før han fikk seg en jobb i Silicon Valley selv.

Utfordringer i vente

Business Insider har snakket med kilder som er tett på Google. Menneskene de har snakket med beskriver den nye Google-sjefen som en empatisk type som bryr seg om andre mennesker, en god teambygger og en sjef som er mer opptatt av kvalitet, fokus og resultater enn av å fremheve seg selv. En av de historiene magasinet gjengir, er at Pichai kan sitte taus under store deler et møte og bare lytte. Deretter, når alle har sagt det de vil si, er han ofte i stand til å levere en idé som kan fungere for de fleste.

Pichai får flere utfordringer som leder. De fleste ekspertene tror jobb nummer én blir å flytte Googles viktigste inntektsstrøm fra PCen til mobilen.

Deretter må han finne en måte å konkurrere med Amazon på. Amazon forsyner seg for tiden av stadig større deler av internett. Og til slutt, og kanskje tøffere enn noe; han må han fortsette å slåss med Facebook.

Powered by Labrador CMS