Ledelse

Lerø om Clemet: En gjennomfører i motvind

Publisert Sist oppdatert

Både lærere, elever og politiske motstandere rister oppgitt på hodet over den politikken Kristin Clemet fører, men det er ingen som bestrider at er det noe hun kan, så er det å lede. Hun får 76 poeng. Det er det beste en politiker har oppnådd så langt i vår lederutfordring. Det er to poeng bedre enn Gro Harlem Brundtland og seks poeng bedre enn sin sjef i partiet, Erna Solberg.

Til tross for massiv motstand og høylydte protester har Kristin Clemet sørget for å dreie norsk skole atskillige hakk mot høyre. Hun har både presset og lirket, slått i bordet og trukket seg tilbake, kjørt rett fram og valgt smarte omveier for til slutt å få det som hun vil. Det har ikke låst seg i forhold til motstandere og medspiller slik det skjedde med Victor Norman. Hun opptrer heller ikke like kontant som Erna Solberg. I beslutningsstyrke står hun ikke tilbake for de to. Det oser av vilje, gjennomføringskraft og taktisk klokskap av Kristin Clemet. Hun behersker maktens instrumenter (9) bedre enn de fleste. Resultatene er som forventet av en toppsjef av hennes merke (7). Hun utmerker seg imidlertid som en av de beste i landet når det gjelder å score høyt både på evne til omstillinger (8,5 )og til å være kreativ og en pådriver for innovasjon (7,5). Her er hun nesten oppe på Kjell Inge Røkkes nivå.

Ledere som må kjempe seg igjennom omstillinger og ta upopulære grep for å oppnå resultater, er sterkt saksorientert og med stor beslutningskraft, kommer ofte dårlig ut når det gjelder å løse konflikter på en konstruktiv måte. Her får imidlertid Clemet 7. Det forteller at hun også forstår seg på mennesker og situasjoner, bryr seg, opptrer med klokskap og engasjerer seg for å finne veien videre. Clemet er ikke alltid til stede, men hun er det som regel når det trengs. Hun har høy integritet og opptrer etisk bevisst (8,5). Kristin Clemet er real, skvær og er opptatt av å skille mellom sak og person.

Tydelighet, dyktighet, beslutningskraft – kort sagt: god ledelse. Dette bidrar til at de Clemet har rundt seg er motivert og opplever seg som del av et sterkt team (7).

Men som type er hun ikke en varm og nær leder som kretser om sine medarbeideres ve og vel. Det mangler litt på sosial teft og nærhet (6,5). Dette er hennes svakeste side. Hun er så sterk, flink og dyktig at enkelte opplever henne som arrogant – en arroganse som for henne kan være en form for sjenerthet. Det er noe distansert og forretningsmessig over Kristin Clemet som gjør henne til en meget respektert, men ikke en høyt elsket leder.

Clemet er ingen karismatisk leder. Hun er blant Høyres fremste ideologer, men neppe en av partiets stemmesankere. Hun forstår seg nok bedre på prinsipper enn det som rører seg blant velgerne. En kloning av Kristin Clemet og Carl I. Hagen ville gitt høyresiden en uovervinnelig samlingsfigur.

Som utdannings- og forskningsminister har Kristin Clemet levert. Blir det fortsatt borgerlig regjering etter valget, vil hun sikkert prøve seg på et annet departement. Clemet ble hentet fra NHO inn i regjeringen. Blir det rød-grønt til høsten skal hun tilbake dit. Men det blir neppe lenge. Clemet passer til å være sjef, og vil være sjef, vil vi tro. Det er politiker hun er, men hun må da passe som hånd i hanske i forhold til hva en av landets større bedrifter har behov for som toppsjef. Clemet kunne blitt sjef etter Kåre Frydenberg i Posten. Eller kanskje hun heller vil sysselsette seg som styremedlem på heltid. Kristin Clemet ville økt kvinne andelen i børsnoterte selskap betraktelig. Men det kommer nok for sent for å hindre en egen lov om kjønnskvotering som regjeringen har vedtatt, og som Clemet har særdeles lite sans for.

Powered by Labrador CMS