Ledelse

Lerø om Tor Saglie: Elitebyråkraten

Tor Saglie er det beste av det som kan dyrkes fram av rasen byråkrat her til lands.

Publisert Sist oppdatert

Tor Saglie er faglig sterk, stø, pålitelig og litt kjedelig. Eller skikkelig, er et bedre ord. Han er definitivt aldri litt vill og gal. Saglie vandrer langs den aristoteliske middel-veien. Ikke for rask, ikke for sein, ikke for tydelig, ikke for uklar. Han er balansert, drevene, hyggelig, dannet, lyttende, vennlig med en lun humor. Han lever slik det står i læreboken for byråkrater, i kapittelet «Anbefalt atferd».

Han utmerker seg ikke når det gjelder å ha sosial teft og invitere til nærhet. 6,7 poeng er greit nok. Man kan trives i Saglies selskap, ikke fordi han er en stemningsskaper og et sosialt trekkplaster, men fordi han er til stede. Saglie vet alltid hva situasjonen krever av ham.

Saglie støyer ikke, han roper ikke ut ordrer, slår ikke neven i bordet, banker ikke igjennom egne meninger. Han søker kunnskap, samler på momenter, vurderer for og imot, avventer, tester ut., før han trekker konklusjoner. Da er han presis og klar. Han får ikke mer enn 7,0 på å bruke makt når det er nødvendig. Det er et poeng lavere enn for toppledere flest.

Ikke fra hoften

Saglie skyter ikke fra hoften. Man skal ikke gjøre det i byråkratiet. Politikerne kan gjøre det. Byråkratene skal overleve. Saglie er en som overlever. Fordi han er ekspert på å vite hvor grensen mellom embetsverk og politikere går. Han fikk testet seg i vinter da alle politikere og medier pepret Nav med kritikk for de lange ventelistene.

Hver neste dag kan vi lese kritikk mot Nav i en eller annen avis. Tor Saglie har ansvar for mye som ikke er som det skal være, men det er ingen som forlanger hans hode på et fat. Internt i Nav vet de at det ikke er «hans skyld». Helt fri går han imidlertid ikke. Hver dag må han stille seg spørsmålet om han gjør nok og de riktige tingene for å forbedre situasjonen.

14 personer har gitt Saglie poeng. Med 71 poeng og ligger han på gjennomsnittet for toppledere. Og gjennomsnitt er noe som er typisk for Saglie. Spennet mellom hans sterkeste og svakeste sider som leder er mindre enn hos de fleste andre. Saglie er jevnheten selv, en byråkratisk allrounder som kan bruker hvor det skal være.

Høy integritet

Saglie skårer mest på høy integritet (8,4) og på å oppnå gode resultater over tid (8,3) – noe som understrekes spesielt for de to siste jobbene – de tolv årene på UiO og de seks (til nå) i Kommunaldepartementet og deretter Nav. Når det stormer som verst, står ledere som har høy integritet stødigere enn andre. Ingen mistenker Saglie for noe annet enn å gjøre sitt best i forhold til det ansvar han har påtatt seg.

Saglie skårer dårligst (6,5) på å gi virksomheten et godt omdømme. Det er ikke overraskende. Selv om det etter hvert roer seg rundt Nav, vil Saglie aldri bli noen stor omdømmebygger. Han er nok bedre internt enn eksternt. Noen stor lagbygger er han imidlertid ikke. 6,5 på motivasjon/innsatsvilje er ikke mer enn en toppsjef bør ha.

Det kan virke noe overraskende at så mange svarer at han ikke er spesielt nytenkende, kreativ eller pådriver for innovasjon (6,7 poeng). Grunnen er nok at Saglie er forankret i systemene selv om han har brukt stor deler av livet sitt på å gjennomføre omstillingsprosesser i offentlig sektor. Han er imidlertid kjent for å elske elektroniske duppeditter og tidlig tok i bruk elektroniske formidlingsformer. Kanskje han også snart hiver seg på twitter for å berolige oppgitte Nav-brukere? Hvis det skjer, bør han minst få to poeng ekstra.

Powered by Labrador CMS