Arbeidsliv

Kristin Skogen Lund og NHO presenterer en ny rapport for økt likestilling.

NHO: – Må bli lettere å ha jobb og barn

NHO med nye forslag for å øke likestillingen.

Publisert Sist oppdatert

– I Norge har vi et arbeidsliv hvor både kvinner og menn deltar og bruker kompetansen sin, også mens de er småbarnsforeldre. Dette er av umåtelig stor verdi for bedriftene og for AS Norge. Vi mener at fremtidens familiepolitikk ikke bare trenger å handle om å gi kvinner rett til å jobbe mindre, gjennom permisjoner og rett til betalt deltid. God familiepolitikk må handle om å legge til rette for at småbarnsforeldre kan bidra mer i arbeidslivet, for eksempel gjennom gode barnehager og SFO, sier NHOs administrerende direktør Kristin Skogen Lund i et innlegg på NHOs hjemmesider.

I anledning Kvinnedagen 8. mars har NHO bedt forskerne Katrine V. Løken og Julian V. Johnsen ved Universitetet i Bergen om å evaluere forskningen på årsakssammenhenger mellom familiepolitikk og likestilling i arbeidslivet, og å komme med forslag til ny familiepolitikk som kan sikre høy yrkesdeltagelse og bedre kvinners karrieremuligheter. Det har resultert i rapporten Likestilling og framtidens familiepolitikk.

Forskerne skiller mellom familiepolitikk som stimulerer mor til å bruke mer tid hjemme med barnet, som fødselspermisjon og kontantstøtte, og familiepolitikk som stimulerer til at barneoppdragelse i større grad skal uføres av andre enn mor, som pappaperm og barnehage.

Her er forslagene:

  • Kutt kontantstøtten
  • Gi foreldre tilgang til barnehage med en gang den betalte fødselspermisjonen løper ut
  • Åpne opp muligheten for å bytte deler av den ikke-kvoterte fødselspermisjon mot barnehageplass allerede fra ni måneders alder
  • Legge til rette for subsidiert barnepass også i perioden utenom normal arbeidstid
  • Subsidiere andre tjenester i hjemmet som avlaster oppgaver der kvinner i dag har hovedansvaret: vaskehjelp, innkjøp, hjelp til henting/levering i barnehagen
Powered by Labrador CMS