Samfunn

Det bevilges mer penger både til bygg og folk på FoU-feltet. Her ved Universitetet i Oslo.

1,9 milliarder ekstra til forskning og utdanning: – Kraftfull satsing

Regjeringen satser tyngre, men på færre områder i «forskningsbudsjettet» - og høster skryt fra arbeidslivet.

Publisert Sist oppdatert
  • 34,5 i samlede bevilgninger til forskning og høyere utdanning

  • 1,05 prosent av anslått BNP i 2017 går til forskning eller høyere utdanning

  • 120 nye rekrutteringsstillinger til universitetene

Regjeringens forslag til Statsbudsjettet 2017 legger opp til en årlig realvekst på FoU-feltet på 3,1 prosent, og legger 1,85 milliarder kroner ekstra på bordet.

Forskningsmidlene fordeler seg som vanlig over en rekke departementers budsjetter, og nesten alle vil få en form for økning i bevilgningene. En håndfull skiller seg imidlertid ut som satsingområder, ved å få over 100 millioner kroner i økte bevilgninger fra året før: Klima- og miljødepartementet (108 mill.), Kommunal- og moderniseringsdepartementet (233 mill.), Kunnskapsdepartementet (484 mill.), Landbruks- og matdepartementet (140 mill.) og sist men ikke minst Nærings- og fiskeridepartementet, som får en økning på hele 997 millioner kroner sammenlignet med fjoråret.

Sistnevnes økning skyldes i stor grad byggingen av det isgående forskningsfartøyet «Kronprins Haakon».

Fem instanser får imidlertid færre millioner ekstra i kassa sammenligenet med fjoråret: Barne- og likestillingsdepartementet (-6 mill.), Forsvarsdepartementet (-4 mill), Olje- og energidepartementet (-28 mill), Statsbankene (-33 mill.) og Utenriksdepartementet (-162 mill).

Kraftfull satsing og store samfunnsutfordringer

Arbeidstakerorganisasjonen Akademikerne er svært fornøyd med FoU-delen i budsjettet, og gir regjeringen skryt for at langtidsplanen for forskning følges opp med realvekst i neste års budsjett.

– Denne regjeringen kommer til å bli husket for en kraftfull satsing på kunnskap og forskning. Det er veldig bra at forskning nå har fått forutsigbare langtidsplaner på samme måte som transportsektoren, og at Skattefunnordningen styrkes og utdanning prioriteres, sier leder i Akademikerne, Marit Hermansen.

Forskningsrådet henger seg på den oppfatningen, og påpeker at mange av satsingsområdene er basert på rådets anbefalinger. De mener likevel at budsjett blir litt for snevert. Omstilling i næringslivet trekkes frem som et område som trenger flere forskningskroner.

− Dette er et godt forskningsbudsjett som viser at regjeringen satser på forskning for å løse store samfunnsutfordringer, sier avtroppende administrerende direktør i Forskningsrådet, Arvid Hallén.

Halléns erstatter, John-Arne Røttingen, som tiltrer sin nye stilling i 2017, hadde ikke hatt anledning til å se på budsjettet da Dagens Perspektiv var i kontakt med ham torsdag formiddag.

NHO: – På rett vei

Selv om det ifølge NHO er nok av kritikkverdige elementer i budsjettet, mener de regjeringen fortjener ros for retningen de har tatt. Overfor NTB trekker NHO-direktør Svein Oppegaard frem styrket satsing på utdanning og forskning som ett av tre positive hovedtrekk i budsjettet.

Powered by Labrador CMS