Europa

Migranter undersøker det store piggtrådgjerdet som er satt opp ved havna i Calais i Nord-Frankrike for å hindre ulovlige innvandrere, asylsøkere og flyktninger i å nå Storbritannia.

FN-topp advarer mot fremmedfrykt i Storbritannia

Statsminister David Cameron høster kritikk fra FN for å ha beklaget seg over at Storbritannia utsettes for «en sverm av mennesker som krysser Middelhavet på leting etter et bedre liv».

Publisert Sist oppdatert
Cameron sa også at Storbritannia vil utvise flere ulovlige innvandrere og ikke være noen trygg havn. Kommentarene falt under et besøk i Vietnam.

FNs spesialutsending for internasjonal migrasjon, Peter Sutherland, mener regjeringen nører opp under fremmedfrykt. Han synes Camerons beskrivelse er overdreven og at den blåser opp antallet migranter som forsøker å komme seg over til Storbritannia, blant annet via kanaltunnelen.

Fordeling

– I fjor kom det 68.000 godkjente flyktninger til Frankrike, mer enn dobbelt så mange som til Storbritannia. Det må bli en mer rettferdig fordeling av flyktninger blant alle EU-landene, sier Sutherland.

Han legger til at det totalt er snakk om mellom 5.000 og 10.000 mennesker som lever under de forferdeligste forhold ved Calais på fransk side.

Også opposisjonen i Storbritannia kritiserer Cameron for hans ordvalg.

Provoserende

Fungerende Labour-leder Harriet Harman beskylder statsministeren for provoserende språkbruk, mens Labour-politiker og lederkandidat Andy Burnham betegner uttalelsene som skammelige.

– Vi snakker om mennesker, ikke insekter, sier liberaldemokratenes leder Tom Farron.

Natt til torsdag fortsatte presset mot terminalområdet ved Calais og lastebiltrafikken som skulle inn i tunnelen. Flere hundre migranter forsøkte å forsere gjerde og sperringer, men en forsterket fransk politistyrke presset de fleste tilbake. (©NTB)

Powered by Labrador CMS