Nyskaping
Her er bedriftene som gjør Norges byer smartere
I dag holder det ikke lenger å skape trygge samfunn, de skal aller helst være smarte også.
Moderne byplanleggere skal løse mange problemer samtidig. Fremtidens samfunn skal være grønne, men også effektive og digitale - og de skal ikke loppe innbyggerne for skattekroner.
Som et svar på disse kravene har tanken om såkalte smarte byer vokst frem.
Dette har Innovasjon Norge fattet interesse for. Drømmen er å avdekke et stort potensial for nye bedrifter som kan utføre innovative tjenester for innbyggerne i skjæringspunktet mellom marked og offentlig sektor.
Det var noe av bakgrunnen for at konsulentene i Menon fikk oppdraget med å samle sammen informasjon på over 400 norske aktører som bidrar til å bygge nettopp fremtidens smarte byer.
Rapporten, "Sentrale aktører og leverandører innenfor området smarte samfunn", er 425 leverandører kartlagt og fordelt på seks områder (se tabell).
Handler om digitalisering
Og det er i stor grad digitalisering det handler om. Blant selskapene på listen er eSmart Systems som lager software-løsninger for energisektoren og Viva Labs som utvikler et produkt som effektiviserer oppvarmingen av hjem ved bruk av nettkoblede sensorer og algortimer.
Innen kategorien smarte ressurser har Menon funnet frem til Biowater Technology som har en teknologi for rensing av kommunalt og industrielt avløpsvann.
Også Uber har fått plass i rapporten for sin plattformteknologi som utfordrer organiseringen i taxinæringen.
Velferdstjenester er ikke det største "smartområdet", men med eldrebølgen er det grunn til å vente kraftig vekst fremover. Her trekker rapporten frem flere utviklere som alle har produkter som gjør hverdagen litt enklere for eldre og beboere på sykehjem.
Et eksempel er Enforme AS som har utviklet et e-helseverktøy der brukerne gjør egenvurderinger av egen livsstil og helsetilstand. Brukerne får deretter en rapport som skal motivere til små og store livsstilendringer.