Samfunn
– De færreste hadde trodd på dette tallet på forhånd
Oslo trekker hele landet ned.
På forhånd var det spådd en nedgang i boligprisene i juni på i overkant av én prosent på lansbasis.
Onsdag formiddag la Eiendom Norge frem fasiten, i form av sin landsomfattende statistikk over priser på brukte boliger:
Prisene i Norge sank med 1,6 prosent i juni 2017. Korrigert for sesongvariasjoner gikk prisene ned med 0,7 prosent.
– Usikkerheten har vært langt større enn vi har hatt på veldig lenge, spesielt på grunn av Oslo-markedet, sier administrerende direktør i Eiendom Norge, Christian Vammervold Dreyer.
Han konstaterer at årets junimåling er «en av de svakeste» de noen gang har hatt.
Dermed fortsetter den negative tendensen i det norske boligmarkedet, som man først så konturene av i mars. Eiendom Norge melder om et «tydelig taktskifte» etter den andre måneden på rad med prisnedgang på norske boliger.
– Boligmarkedet er politikk. Det tydelige skiftet i markedet kan langt på vei forklares med endringen i boliglånsforskriften, noe som har vesentlig forsterket den endringen vi forventet at boligmarkedet ville få i 2017. På den bakgrunn er det nødvendig å justere prognosene for 2017 fra 9-11 prosent til 5-6 prosent, sier Dreyer.
Oslo mest usikker
Etter den første sommermåneden er boligprisene på landsbasis 6,3 prosent høyere enn for 12 måneder siden. Eiendom Norge forventer at det tallet lander rundt null mot slutten av året.
– Boligmarkedet har de siste månedene vært gjennom et tydelig taktskift, der prisene på landsbasis preges av prisfallet i hovedstaden. Det er grunn til å forvente en svakere pristrend i boligmarkedet også i månedene som kommer, men også i år vil det være store regionale forskjeller, sier Dreyer.
Det store usikkerhetsmomentet er Oslo. Og det var hovedstaden som bød på den største overraskelsen i juni.
Prisene i landets største by sank med hele 3,1 prosent i juni, noe som gjør Oslo til det desidert svakeste boligmarkedet i landet denne måneden.
– De færreste hadde trodd på dette tallet på forhånd, sa Dreyer under pressekonferansen.
Korreksjonen kommer imidlertid etter to år med prisgalopp i Oslo. På 24 måneder har prisveksten vært på nærmere 40 prosent. Dermed er nedgangen, selv om den er stor, ikke overraskende eller dramatisk, mener Dreyer.
– Nedgangen kommer primært som konsekvens av innstramminger i kreditt-tilgangen og økt tilbudsside gjennom blant annet høyere boligbygging, som videre forsterkes av usikkerheten i markedet. Dette vil nok prege markedet utover i 2017, men markedet vil normalisere seg etter hvert, sier han.
Det er ikke sjeføkonom i Nordea, Erik Johannes Bruce, uten videre enig i.
– Det var ikke uventet at boligmarkedet i Oslo skulle falle i juni, som normalt er en svak måned. Men det falt mer enn jeg hadde ventet og utviklingen er helt klart dramatisk, sier han til NTB.
Han er imidlertid enig med Dreyer i at fallet har med de politiske reguleringene som ble innført ved nyttår å gjøre. I tillegg spiller de høye Oslo-prisene inn, mener han.
– Og når folk begynner å forvente prisfall, blir det til en viss grad selvoppfyllende. Kjøper har mer is i magen, og mange vil selge før de selv kjøper. Da blir markedet påvirket negativt, sier Bruce til nyhetsbyrået..
Større utvalg
I juni ble det solgt 9.563 boliger i Norge. Det er 2,1 prosent færre enn i tilsvarende måned i fjor. Hittil i 2017 er det solgt 46.374 boliger - 0,1 prosent færre enn i 2016.
– Så langt i år har det vært god aktivitet i det meste av det norske boligmarkedet. Det har vært en nedgang i antall salg i Oslo-markedet, men i landet for øvrig er det solgt flere boliger enn i 2016, som var et år med høy aktivitet, sier Dreyer.
Til sammenligning ble det lagt ut 10.745 boliger for salg i Norge i juni, noe som er 17,2 prosent flere enn i samme måned i fjor. Så langt i år er det lagt ut 54.120 boliger for salg i Norge. Det er 7,0 prosent flere sammenlignet med tilsvarende periode i 2016.
– Det er vesentlig flere boliger ute for salg nå enn på samme tid i fjor, og gjennom hele juni måned har tilbudssiden økt mye, spesielt i Oslo, sier Freyer.
Økningen i Oslo skyldes ifølge ham at mange flere velger å selge boligen før de kjøper ny.
– Dette vil resultere i at mange boligselgere ikke vil få solgt boligen før ferien, noe som sannsynligvis vil bidra til en svakere prisutvikling de neste månedene, sier Dreyer.
Det tok i gjennomsnitt 32 dager å selge en bolig i juni 2017, mot 30 dager i juni 2016. Av byene var det lavest salgstid i Moss med 14 dager og lengst salgstid i Sandnes med 62 dager.
Sterkt marked i nord
Den sterkeste prisutviklingen i juni hadde Tromsø og Bodø, hvor prisene steg med 0,2 prosent.
12-måneders veksten er fortsatt sterk over store deler av Østlandet, men dette vil justere seg til mer moderate nivåer utover høsten. Sterkest 12 måneders vekst har Bærum med en oppgang på 11,9 prosent, svakest utvikling hadde Haugesund med en nedgang på 0,2 prosent.
– De regionale forskjellene i 12 måneders veksten er i ferd med å bli vesentlig mindre. Samtidig oppleves markedene veldig ulikt. Oslo-markedet er langt svakere enn landet forøvrig, som eksempel opplever byer som Tromsø, Trondheim og Stavanger et velfungerende og godt boligmarked, sier Dreyer.