Samfunn
– Digitale trusler angår oss alle
Telenors sikkerhetsdirektør Hanne Tange Nilsen maner til økt samarbeid om cybersikkerhet og mener at innsatsen mot cyberkriminalitet må organiseres bedre enn i dag.
En ny rapport fra Telenor Norge kaster lys over risikoer og utfordringer Norge står overfor når avanserte trusselaktører utnytter cyberspace.
– Cybersikkerhet har blitt noe som påvirker hele samfunnet, og vi ønsker å bidra til mer åpenhet om hva vi beskytter nettverket mot, sier administrerende direktør i Telenor Norge Berit Svendsen.
Norge er et av verdens mest digitaliserte samfunn, både på godt og vondt. Den siste tiden har vi hørt mer og mer og digitale angrep mot private selskaper og myndigheter.
Vi er alle avhengig av digitale tjenester, men hvor godt er den digitale informasjonen vår sikret?
– Som eier og forvalter av Norges viktigste digitale infrastruktur må vi ha solid kunnskap om hvilke utfordringer og trusselaktører som kan og vil påvirke den digitale sikkerheten, sier Svendsen.
Angrep nesten daglig
Omtrent 80 prosent av landets datatrafikk fraktes gjennom nettverket til Telenor Norge. Nesten hver dag må Telenors sikkerhetsmiljø håndtere angrepsforsøk fra statlige aktører, kontraktører, organiserte kriminelle og politisk motiverte hackere.
For første gang har Telenor Norge offentliggjort en rapport om hva de beskytter nettverket mot, hvordan de håndterer cyberangrep og sikkerhetsfaglige råd for hvordan bedre sikre samfunnssikkerheten for de nye digitale truslene.
Stadig mer avanserte aktører forsøker å få uberettiget tilgang på systemer og informasjon
– Det er store fordeler ved å digitalisere samfunnet, samtidig må vi forstå hvilke konsekvenser det kan få å flytte stadig flere samfunnskritiske og økonomiske verdier over i den digitale verden. Stadig mer avanserte aktører forsøker å få uberettiget tilgang på systemer og informasjon, sier Svendsen.
Manipulere valgkampen
I forbindelse med rapporten har det også blitt gjennomført en spørreundersøkelse om befolkningens oppfatning av digital sikkerhet.
Her svarer blant annet syv av ti at de er bekymret for at norske samfunnskritiske funksjoner skal kunne slås ut av cyberangrep, mens mer enn én av tre sier de bekymrer seg for at den norske valgkampen blir manipulert via cyberspace.
Vi står overfor trusselaktører som kan skape store konsekvenser i samfunnet
– Dette er tall som er illustrerende for situasjonen vi er i. Vi står overfor trusselaktører som kan skape store konsekvenser i samfunnet. Dette har blitt demonstrert blant annet gjennom påvirkningsoperasjoner som preget det amerikanske presidentvalget og cyberangrepene som har tatt ut deler av strømnettet i Ukraina, sier Tangen Nilsen.
Trenger tydeligere ledelse
I juni 2017 kom stortingsmeldingen om IKT-sikkerhet som hadde tittelen «Et felles ansvar».
– Det er et godt prinsipp, men skal vi ta et felles ansvar må vi ha én felles situasjonsforståelse og en samlet evne til å håndtere hendelser. Vi kan ikke forsvare cyberspace sektorvis. Ei heller kan det gjøres uten private aktører, sier Tangen Nilsen.
Norske myndigheter definerer IT-sikkerhet som først og fremst et virksomhetsansvar. I den ferske rapporten etterlyser sikkerhetsdirektør Tangen Nilsen tre tiltak for styrke myndighetenes håndtering av alvorlige digitale hendelser:
Vi trenger tydelig ledelse, ett felles situasjonsbilde og et tettere offentlig privat samarbeid
- LES OGSÅ: 1 av 4 åpnet epost fra hackere
– Vi trenger tydelig ledelse, ett felles situasjonsbilde og et tettere offentlig privat samarbeid. Grenseløse trusler trenger avgrensede ansvarsforhold, gode øvingsrutiner i fredstid og en felles tilnærming til hva vi faktisk står ovenfor. Her er det et stykke igjen å gå før vi kan være sikre på at ressursene finner hverandre den dagen de virkelig trengs, sier hun.
Dyktigere trusselaktører
De siste årene har Telenor investert store ressurser i å ruste opp sikkerhetsmiljøet for å sikre en god beskyttelse av infrastrukturen og de digitale tjenestene selskapet leverer. Fagmiljøet består nå av over 50 fagfolk med forskjellig sikkerhetsbakgrunn. De erfarer på nært hold hvordan sikkerheten i cyberdomenet stadig utfordres av dyktigere trusselaktører.
- LES OGSÅ: Slåss mot usynlige fiender
– Cyberdomenet er preget av store bevegelser, profesjonalisering og organisering av cyberkriminalitet. Det er nå flere trusselaktører som får tak i mer avanserte verktøy og metoder, i takt med økningen i de verdiene som er tilgjengelig digitalt, forteller Tangen Nilsen.
Cyberdomenet er preget av store bevegelser, profesjonalisering og organisering av cyberkriminalitet
Hvert år håndterer Telenor Norge sitt sikkerhetsmiljø et tusentalls av alvorlige hendelser som har potensialet til å gjøre skade.
– Antallet angrep går i bølger men de hendelsene vi har jobbet med i senere tid har vært mer alvorlige enn tidligere. Vår sikkerhetsstrategi er klar; det skal være vanskelig for enhver trusselaktører å operere i vår infrastruktur eller mot våre tjenester, sier hun.