Samfunn
Hver fjerde mottaker av helse- og omsorgstjenester er under 50 år
Andelen av mottakerne som er under pensjonsalder, har mellom 2007 og 2016 økt med 6 prosentpoeng.
I denne perioden økte antall mottakere av kommunale helse- og omsorgstjenester 16 prosent til vel 355.000 mennesker. Flest mottakere finner man blant de eldste, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.
- LES OGSÅ: Flere bruker offentlige omsorgstjenester
I 2016 var 39 prosent av mottakerne av kommunale omsorgstjenester under pensjonsalderen på 67 år, hver fjerde mottaker var under 50 år, og en av 20 mottakere under 18 år.
Få bor på institusjon
De aller fleste mottakere av helse- og omsorgstjenester, 7 av 10, bor i egen bolig. Hver fjerde mottaker med omfattende bistandsbehov bor i vanlig bolig.
Blant tjenestemottakere med langtidsopphold i institusjon er 75 prosent 80 år eller eldre, mens bare 1 prosent er yngre enn 50 år.
De eldste og yngste mottakerne er dem som oftest har omfattende bistandsbehov. Blant tjenestemottakerne i aldersgruppen 0-17 år var 29 prosent registrert med omfattende bistandsbehov i 2016, men det er blant mottakere over 90 år andelen med omfattende bistandsbehov er størst: 34 prosent.
Til sammenligning varierer andelen med omfattende bistandsbehov fra 17 til 24 prosent i de øvrige aldersgruppene.
Størst behov blant yngre
Omfattende bistand kan være praktisk bistand eller helsetjenester i hjemmet. Andelen som har omfattende bistandsbehov, er klart større blant yngre som mottar helsetjenester i hjemmet og praktisk bistand i egen bolig, enn blant eldre mottakere av disse tjenestene.
Det har sammenheng med at eldre med omfattende bistandsbehov ofte har langtidsopphold i institusjon.
Ved utgangen av 2016 mottok 50 prosent av alle tjenestemottakere en form for ubetalt privat hjelp, noe som er en økning på 5 prosentpoeng siden 2015.