Samfunn

Liten spenning om hvem som blir kansler.

Merkels metode

Merkel vinner fordi hun kan kunsten å balansere liberale verdier med pragmatiske løsninger - og snedige politiske finter.

Publisert Sist oppdatert

Søndag 24. september går opp mot 61,5 millioner stemmeberettigede tyskere til urnene. Resultatet er gitt, det går mot en ny periode som kansler for CDU-leder Angela «Mutti» Merkel.

For tiden er det 59 prosent av tyskere som mener hun gjør en god jobb. Det er en av de beste målingene hun har hatt siden starten i 2005. Den gangen fikk hun tommelen opp av 58 prosent.

Matthew Elliott i Londons Legatum Institute mener han vet hvorfor. Merkel er en mester på å balansere liberale verdier, pragmatiske løsninger og stabilitet - og på taktiske politiske finter.

Foto En mann viser frem båthatten sin under Gay Pride i Berlin. Foto: NTB Scanpix.

Det mest illustrerende eksempelet kan, ifølge ham, hentes fra i sommer, da Merkel høstet viktige poeng hos unge velgere ved å uttale at hun personlig ikke ville ha noe imot om et forslag om å tillate homofilt ekteskap skulle nå Bundestag.

Uttalelsen vakte oppmerksomhet siden det er flertall i befolkningen for forslaget, men CDU har sperret det fra å nå parlamentet i en årrekke. Bare en uke etter uttalelsen kom forslaget og ble vedtatt med støtte fra tre partier på venstresiden og en tredjedel av mandatene til CDU selv. Men hva gjorde Merkel? Hun sa hun var for, men stemte imot for å stilne konservative kritikere.

Sosialdemokratene har deltatt i regjeringen til Merkel i 8 av de siste 12 årene og har lite å «ta henne» på

Åpningen for homofilt ekteskap skulle bli en stor vinnersak for venstresiden, men ble i stedet en mindre begivenhet og bidro til å få Merkel til å fremstå med et åpent sinn for mange velgere. Som en bonus var saken ute av verden akkurat i tide til starten på tysk valgkamp som ved lov bare varer i seks uker.

Et annet eksempel er da Merkel lovte å fase ut atomkraft etter Fukushima-katastrofen i 2011. De Grønne som i sitt beste valg noensinne fikk 10 prosent av stemmene i 2009, hadde etter Fukushima opp mot 20 prosent i meningsmålingene. Men når Merkel tok saken ut av verden, falmet også entusiasmen for De Grønne igjen.

Schultz tabbet seg ut

Etter utnevnelsen av Martin Schulz som leder for sosialdemokratiske SPD tidligere i år, så det en stund lovende ut for partiet som gjorde et kraftig byks på målingene og i april lå likt med CDU.

Schultz var mannen som hoppet av videregående, kjempet seg igjennom alkoholisme i ung alder og til slutt nådde toppen av EU-systemet som president i EU-parlamentet fra 2012 til 2017, akkurat i tide til å motta Nobels fredspris på EUs vegne.

Kunne han ri på den samme pro-EU bølgen som Emmanuel Macron og høste stemmer fra unge, liberale velgere?

En sommer senere ser det ikke slik ut. Sosialdemokratene har deltatt i regjeringen til Merkel i 8 av de siste 12 årene og har lite å «ta henne» på som de ikke selv har vært med på.

Dessuten har Schulz tatt noen dårlige taktiske avgjørelser i valgkampen. Blant annet lot han lokale politikere ta forholdsvis mye av rampelyset i flere lokalvalg. Sosialdemokratene tapte alle disse lokalvalgene og deler av Schultz historie som en ny mann med nye ideer mistet folks interesse. Nå må partiet antagelig, hvis målingene gir et noe lunde riktig estimat på valgutfallet, belage seg på en periode i opposisjon.

Powered by Labrador CMS