Samfunn

En demonstrant bæres bort av politiet i nærheten av nasjonalforsamlingen i Warszawa torsdag.

– Polen bryter med grunnleggende rettsstatsprinsipper

Utenriksminister Børge Brende (H) reagerer på at polske folkevalgte vedtar en lov som i praksis overlater kontrollen over høyesterett til politikere.

Publisert Sist oppdatert

– Dersom disse lovendringene gjennomføres, vil de både hver for seg og samlet sett undergrave domstolenes uavhengighet og dermed utgjøre et brudd med grunnleggende rettsstatsprinsipper, sier Brende til Aftenposten.

Polske folkevalgte trosset trusler om sanksjoner fra EU og vedtok en lov som i praksis overlater kontrollen over høyesterett til politikere.

235 medlemmer av nasjonalforsamlingens underhus ignorerte gateprotester, kraftige advarsler fra opposisjonen og truslene fra EU da de stemte for lovforslaget torsdag. 192 stemte imot, mens 23 avsto fra å stemme.

Kritikere mener reformen betyr slutten på rettssystemets uavhengighet i Polen.

Det populistiske Lov- og rettferdighetspartiet (PiS), som sitter i regjering og har flertall i nasjonalforsamlingen, står bak reformen. Lovendringene vil i praksis gi politikere makt til å utnevne nye dommere til høyesterett. Samtidig skal de sittende dommerne fjernes, bortsett fra enkelte dommere som justisministeren selv har utnevnt.

Tusk ber om hastemøte

Lovforslaget ble vedtatt torsdag etter at en parlamentskomité uten videre avviste 1.300 endringsforslag fra opposisjonen. Loven trenger fortsatt godkjenning fra nasjonalforsamlingens overhus og fra president Andrzej Duda. Overhuset ventes å gi grønt lys fredag, og Duda har så langt fulgt PiS' linje.

EU-president Donald Tusk, som også er Polens tidligere statsminister, mener utviklingen i hjemlandet er i strid med EUs verdier og ødeleggende for Polens internasjonale omdømme. Tusk har bedt Polens president Duda om et hastemøte for å diskutere det han torsdag kaller en politisk krise med farlige konsekvenser.

EU-kommisjonen har truet med å frata Polen stemmeretten fordi endringene i rettsvesenet kan utgjøre alvorlige og vedvarende brudd på de grunnleggende verdiene som EU-samarbeidet bygger på.

Gateprotester

Også innad i Polen har domstolsreformen vakt sterke reaksjoner. Tusenvis av polakker har deltatt i demonstrasjoner, både i hovedstaden Warszawa og i andre byer.

Torsdag var det nye protester utenfor nasjonalforsamlingen. Demonstrantene ropte «skam» mens de sparket i metallsperringene rundt bygningen. Noen bar på bannere der de ba Duda om å legge ned veto mot lovforslaget.

Samtidig har opposisjonen gått kraftig ut og beskyldt det populistiske regjeringspartiet PiS for å stå bak et «kupp» som vil ødelegge den demokratiske maktdelingen i landet.

PiS og flere observatører mener på sin side at rettsvesenet er ineffektivt og modent for reform.

«Full politisk kontroll»

EU-kommisjonen er spesielt bekymret for fire nye lovforslag, inkludert det som ble vedtatt torsdag. Visepresident Frans Timmermans har varslet at kommisjonen allerede neste uke vil ta de første rettslige skrittene for å få stanset lovforslagene.

Timmermans ba onsdag innstendig Polen om å tenke seg om på nytt.

– Hver for seg vil lovene, hvis vedtatt, alvorlig undergrave domstolenes uavhengighet. Samlet vil de fjerne enhver rest av uavhengighet i rettsvesenet, sier Timmermans.

Domstolene vil komme under full politisk kontroll, mener han.

– Under disse reformene vil dommerne tjene på de politiske ledernes nåde.

De nye forslagene kommer etter en lignende reform av den polske grunnlovsdomstolen. Også denne er blitt sterkt kritisert for å undergrave rettsvesenets uavhengighet.

– Aldri sett noe lignende

Brende ber polske myndigheter gå i dialog med Europakommisjonen og Europarådet for å sammen komme fram til løsninger som kan sikre frie og uavhengige domstoler i Polen. Leder Ingjerd Thune i Den Norske Dommerforening kaller lovforslaget en fare for rettssikkerheten.

– Vi har aldri sett noe lignende i et vestlig demokrati. Domstolene skal jo føre kontroll med politikerne. Når du fjerne alle dommerne og ansetter egne, blir denne kontrollen illusorisk, sier Thune.

Lovendringene vil i praksis gi politikere makt til å utnevne nye dommere til høyesterett. Samtidig skal de sittende dommerne fjernes, bortsett fra enkelte dommere som justisministeren selv har utnevnt.

Loven trenger fortsatt godkjenning fra nasjonalforsamlingens overhus og fra president Andrzej Duda. EU-president Donald Tusk har bedt Duda om et hastemøte for å diskutere det han torsdag kaller en politisk krise med farlige konsekvenser. Duda har avslått møtet, ifølge The Guardian.

EU truer Polen med «atomknappen»

Polen kan i ytterste konsekvens miste stemmeretten i EU hvis landet går videre med sin kontroversielle domstolsreform.

– Vi er kommet veldig nær aktivering av artikkel 7, advarer EU-kommisjonens visepresident Frans Timmermans.

Artikkel 7 i EU-traktaten kalles bare «atombomben» i EU. Aktivering av denne artikkelen betyr at et medlemsland kan fratas stemmeretten i unionen.

Grunnlaget er alvorlige og vedvarende brudd på de grunnleggende verdiene som EU-samarbeidet bygger på. Og det er nettopp det Polen er i ferd med å gjøre seg skyldig i, mener Timmermans. Han er spesielt bekymret for fire nye lovforslag, der ett allerede er vedtatt og tre andre er til behandling.

– Disse lovene utgjør en betydelig forverring av den systemiske trusselen mot lovstyret i Polen, sier Timmermans.

Varsler rettslige skritt

Visepresidenten varsler at EU-kommisjonen allerede neste uke vil ta de første rettslige skrittene for å få stanset lovforslagene.

Han ber Polen innstendig om å tenke seg om på nytt.

– Hver for seg vil lovene, hvis vedtatt, alvorlig undergrave domstolenes uavhengighet. Samlet vil de fjerne enhver rest av uavhengighet i rettsvesenet, sier Timmermans.

Domstolene vil komme under full politisk kontroll, mener han.

– Under disse reformene vil dommerne tjene på de politiske ledernes nåde.

Nye runder

Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland skrev tirsdag et brev til nasjonalforsamlingen i Polen for å advare de folkevalgte mot å vedta lovforslagene. Også han mener dommernes uavhengighet er truet.

Samme dag grep Polens president Andrzej Duda inn. Han la fram et kompromissforslag for å gjøre det vanskeligere for regjeringspartiet Pis å få satt inn «sine egne» uten støtte fra andre partier i nasjonalforsamlingen. Nasjonalforsamlingen bestemte seg etter dette for å ta en ekstra runde i behandlingen av deler av reformen.

Truslene fra EU-kommisjonen, derimot, er så langt blitt ignorert av den polske regjeringen.

Det regnes også som svært usannsynlig at et forslag om å aktivere artikkel 7 i EU-traktaten kan bli vedtatt. Grunnen er at dette vil kreve enstemmighet blant medlemslandene i EU. Det antas at Ungarn vil gripe inn for å forhindre dette.

Artikkel 7 er så langt aldri tatt i bruk.

Powered by Labrador CMS