Samfunn

Finansminister Jensen lovet under valgkampen 2013 et nytt klinikkbygg til Radiumshospitalet. Fire år senere holder hun ord, ved å bevilge penger i neste års statsbudsjett.

Regjeringen vil investere milliarder i ny klinikk på Radiumhospitalet

I neste års statsbudsjett vil det være øremerket drøyt 2,7 milliarder kroner til et nytt klinikkbygg på Radiumhospitalet.

Publisert Sist oppdatert

Etter mange års kamp for fornyelse av det nedslitte Radiumshospitalet, har regjeringen besluttet å innvilge en lånesøknad verdt 2,7 milliarder kroner til bygging av et 16.000 kvadratmeter stort nytt klinikkbygg som skal stå klart i 2022.

Totalkostnaden for bygget vil ligge på 3,1 milliarder, og kostnadene som ikke dekkes av investeringslånet skal dekkes av Helse sør-øst.

Det bekreftet helseminister Bent Høie (H) og finansminister Siv Jensen (Frp) under en pressekonferanse som ble avholdt utenfor Radiumhospitalet tirsdag.

– Jeg er ikke stolt av forfallet på Radiumhospitalet. Men med et nytt klinikkbygg kan vi få til et verdensledende kreftmiljø, sier Jensen.

Et nybygg til Radiumhospitalet var en av hennes og Frps løfter under valgkampen i 2013.

– Jeg er glad for at vi beholder Radiumhospitalet og at vi nå starter byggingen av en nytt klinikkbygg som pasienter og ansatte fortjener, sier Høie.

Det nye bygget skal «bidra til å utvikle Radiumhospitalet til et helhetlig, fremtidsrettet og driftseffektivt kreftsykehus for Oslo, for regionen og for landet,» skriver regjeringen i en pressemelding.

Debatten rundt det nedslitte Radiumhospitalet har gått i mange år, og behovet for utbedringer er åpenbart. Den eldste bygningen tilknyttet sykehuset er fra 1928. Det nyeste er fra 2009.

«Det er derfor behov for et nytt klinikkbygg, siden store deler av virksomheten foregår i bygninger som er gamle, lite funksjonelle og i dårlig stand,» skriver regjeringen.

Kuppet Arbeiderpartiet

Nyheten om de nye milliardbevilgningene kom kun timer etter at Arbeiderpartiet lovte å bruke en milliard kroner til bedre kreftbehandling i Norge, gjennom bygging av såkalte protonsentre for strålebehandling i Oslo og Bergen.

Protonterapi er ifølge NTB regnet blant de fremste behandlingsmetodene innen stråleterapi og har vært utredet i Norge siden 2010. Etableringen av slike sentre har imidlertid latt vente på seg.

– Vi vil at pasienter skal få tilgang til denne type behandling i Norge og vil starte byggingen av dette i Bergen og Oslo. For pasientene betyr det en mer skånsom behandling og et bedre liv etter kreften, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til NTB.

Powered by Labrador CMS