Samfunn

KINESERE I BRUSSEL: En gjeng blide kinesiske studenter feirer sommeren med flagg og godt humør i en park I Brussel i juni i fjor. Ikke alle er like glade for kinesernes offensiv i Europa.

Den lange ­marsjen

En fersk studie viser hvordan Kina «infiltrerer» EU, og hvordan landet systematisk bygger sin innflytelse på europeiske avgjørelser.

Publisert Sist oppdatert

Det er heller sjelden at Angela Merkel ikke får viljen sin i Det europeiske rådet. Nylig advarte kansleren mot at Kina i økende grad kjøper opp europeisk nøkkelindustri. Den kinesiske overtakelsen av Robot-produsenten Kuka i den tyske byen Augsburg i Bayern hadde allerede skapt overskrifter.

Merkel etterlyste en europeisk ordning for å kunne kontrollere kinesiske investeringer på en bedre måte.

Forslag om investeringskontroll

Hennes formanende ord ga imidlertid ikke det ønskede resultatet. Tvert imot: Formuleringen i dokumentet ble enda mer utvannet under EU-toppmøtet. Drivende krefter bak aksjonen var blant annet Hellas og Tsjekkia, begge EU-medlemmer som har et spesielt nært forhold til Kina.

EU-rådets konklusjoner fra forrige juni kan muligens gå inn i EU-historien som et historisk dokument – som første bevis på hvordan den kinesiske regjeringen har påvirket en avgjørelse i et viktig EU-organ i sin favør.

Vi trenger en ­felles europeisk ­Kina-politikk

Nå har Kina aldri vært spesielt pysete når det gjelder å få gjennomslag for sine interesser, og gjøre enkelte land medgjørlig – med penger. I mellomtiden spiller makthaverne i Beijing imidlertid med en høyere innsats. Ved hjelp av hjelpsomme europeiske regjeringer vil Beijing helst sitte ved samme bord når det fattes beslutninger i Brussel.

Det er konklusjonen i en studie som forskningsinstituttene Mercator Institute for China Studies og Global Public Policy i Berlin har gjennomført. De undersøkte den kinesiske Europa-strategien. Funnene som nylig er publisert, er entydige: «Kina banker ikke bare på Europas dør. Landet befinner seg for lengst bak den».

Påvirker EUs beslutninger

I motsetning til Russlands anstrengelser om å manipulere den europeiske offentligheten med falske nyheter, har nesten ingen lagt merke til Kinas lange marsj inn i EUs institusjoner.

– Og det til tross for at man burde ta Kina langt mer på alvor enn Russland. For landet går mye smartere fram, sier Kristin Shi-Kupfer, en av rapportens medforfattere.

For eksempel når det gjelder å unngå en fordømmelse ved brudd på menneskerettigheter. Ungarn vegret seg i mars 2017 å undertegne et felles brev der EU ville fordømme torturen som fengslede kinesiske advokater ble utsatt for.

Kort tid etter blokkerte Hellas en EU-uttalelse overfor FNs menneskerettighetsråd. Nå er det fare for at dette gjentar seg, for i mars skal det tas nye avgjørelser om Kina, rapporterer EU-diplomater.

EUs økende splittelse gjør kinesernes anstrengelser enklere. Land som Hellas lider under følgene av eurokrisen og er tilsvarende mottakelige for kinesiske investeringer. Det statlige kinesiske rederiet Cosco sikret seg i 2016 aksjemajoriteten i Pireus havn. «Ny silkevei» heter 900-milliarder-dollar-prosjektet der Kina vil knytte Europa og Asia tettere sammen. For eksempel gjennom utbyggingen av jernbanen mellom Beograd og Budapest.

I tillegg kommer at «hardlinere» som Viktor Orbán i Ungarn og Tsjekkias president Miloš Zeman står Kinas autoritære økonomiske og politiske modell også ideologisk forholdsvis nær.

– En betraktelig del av verden vil ikke la seg belære av vestlige industrinasjoner når det kommer til menneskerettigheter og markedsøkonomi, sa Orbán da han var på besøk i Beijing i mai i fjor.

Behov for felles Kina-politikk

Store EU-stater er ikke helt uskyldige i denne utviklingen. Også fordi Tyskland nidkjært har voktet over sin tilgang til Kinas markeder, søker østeuropeerne etter egne veier.

– Vi trenger en felles europeisk Kina-politikk, krever derfor tyske Reinhard Bütikofer, medlem av EU-parlamentet for De Grønne.

For Merkels idé om investeringskontroll kan dette komme for sent. For tiden er det fullstendig åpent om en slik lov kan bli vedtatt i år – som opprinnelig planlagt. Kommisjonsansatte frykter allerede at forslaget ikke får det nødvendige flertallet i EU-rådet. Årsak: antallet Kina-venner er for stort.

© 2017 Der Spiegel or Spiegel Online. Distributed by New York Times Syndicate. Oversatt fra tysk av Hermann Möhring.

SPIEGEL+DP

Som en del av Dagens Perspektivs europadekning publiserer vi etter avtale jevnlig stoff fra det tyske magasinet Der Spiegel.


Powered by Labrador CMS