toppsjefen

Lerø om Eide: En ivrig laks i høyt tempo

Publisert Sist oppdatert

Atle Eide kan man ikke forholde seg like-gyldig til. Han vil videre. Han vil ha tempo. Noe må skje. Eide hviler ikke på det han måtte få sopt med seg av laurbær. Han vet at neste slag må vinnes, hvis ikke står han i fare for å tape krigen. Det går hardt for seg i oppdrettsindustrien for tiden. Her trenger man folk som Eide, som sover med klærne på for å kunne være på hugget til alle døgnets tider.

Atle Eide prater seg rydning i svarteste skog. Han fordrar ikke forsiktighet. Skal man være helt sikker på ikke å bli kjørt over, bør en flytte seg eller gjøre seg klar til kamp.

Ikke alle rundt ham synes det er like påkrevd med så mye action som Eide varter opp med. Det er de som mener han er suveren, og de som mener han knapt er en middelshavsfarer innen ledelse. Han ender imidlertid opp med 73,5 poeng. Det plasserer han i den beste halvdelen av landets toppsjefer.

Eide er særdeles dyktig når det gjelder å drive fram omstilling (8,5) Her topper han listen sammen med Kristin Clemet, som har gitt lærere hakeslepp over all omstilling som skulle skje i skolen på kort tid. Han går ikke av veien for å bruke makt der det trengs (8,5), og har oppnådd akseptable resultater i en bransje i omstilling (7).

Mennesker med et driv som Eide, får mennesker med seg. Han scorer bra på evnen til å motivere og bygge team (7,5). Men en må være tent for saken, stå på og hive seg rundt om man skal trives med Atle Eide. Det er sak og resultater som står i hodet på ham.

Eide utmerker seg også ved å score lavt på etisk bevissthet og verdiorientering (6,5) samtidig som han scorer lavt på sosial teft og nærhet (6,5). Toppsjefer med en slik lederprofil, som Inger Ellen Nicolaisen, Stein Erik Hagen og Carl I. Hagen, må finne seg i bli opplevd som kontroversielle. Ikke alle synes de er helt til å stole på. For beregnende, for frekke, for egenrådige. Men de får det til. De har alle levert fremragende resultater. De vet av erfaring at man må gå for egen overbevisning og gå først for å brøyte vei. Her er du med eller så faller du av lasset. De fleste er med – og synes det er stas å være med i Eides raske hær.

Atle Eide er tydelig. Han serverer ikke mye snikksnakk som skaper usikkerhet om hvor han vil (7,5). Han er også bedre enn de fleste på å gi bedriften han leder et positivt omdømme (8). Det er med Atle Eide som med biskop Gunnar Stålsett. Det er glimrende utad. Men noen som har brynt seg på dem innad, har erfart deres svake sider. Atle Eide er en frontfigur for norsk oppdrettsnæring som står støtt – og som er i bevegelse – hele tiden, slik markedet og bransjen krever.

Atle Eide er som laksen – den gjør unna store avstander på kort tid når det gjelder – og sørger for å være der man forventer den er til enhver tid.

Powered by Labrador CMS