85 rike kontrollerer «halve verden»

Publisert: 21. januar 2014 kl 09.16
Oppdatert: 21. januar 2014 kl 09.49

Det er atter en gang tid for elitefest i Davos, der verdens mest innflytelsesrike personer samles i World Economic Forum.

En ny rapport om global økonomisk ulikhet viser at Bill Gates og de andre 84 rikeste i verden besitter verdier for over ti tusen milliarder kroner, ifølge Klassekampen.

Den britiske utviklingsorganisasjonen Oxfam, som har produsert rapporten, hevder at disse inntektene blant annet handler om å sette demokratiske prosesser ut av spill for å fylle egne pengepunger så mye som mulig.

"Rike eliter har overtatt politisk makt for å rigge reglene i det økonomiske spillet, undergrave demokratiet og skape en verden der de 85 rikeste menneskene eier rikdommen til halve verdens befolkning", heter det i rapporten.

Temaet for årets World Economic Forum er "Omformingen av verden: Konsekvenser for samfunn, politikk og næringsliv".

Klassekampen skriver at kritikerne mener europeiske eliter har utnyttet de siste årenes økonomiske krise til å omforme europeiske samfunn i henhold til egne interesser som privatisering, svakere rettigheter og lavere lønn for arbeiderne.

Som et ledd i kampen mot ulikhet ber Oxfam nå rike Davos-deltakere om å avlegge et personlig løfte om ikke å unndra seg skatt eller å bruke sin rikdom til å sikre seg politiske tjenester.

Saken fortsetter under annonsen

- Vi kan ikke ha forhåpninger om å vinne kampen mot fattigdom uten å kjempe mot ulikhet. Økende ulikhet skaper en ond sirkel, der rikdom og makt i økende grad kontrolleres i hendene på noen få, mens resten av oss må kjempe om smulene fra de rikes bord, sier Oxfam-sjef Winnie Byanyima i en pressemelding.

Finn ledige stillinger på lederjobb.no