Ledelse

Hvis jobbkandidater får for kort tidsfrist til å svare på jobbtilbud, kan de føle behov for å «straffe» bedriften etterpå.

Kort tidsfrist på jobbtilbud kan være en dårlig strategi

Lite engasjerte medarbeidere kan starte med måten de får jobbtilbudet på, mener INSEAD-forskere.

Publisert Sist oppdatert

Det å sette stramme tidsfrister på jobbtilbud kan kanskje synes som en god måte å få tak i talenter på, men på lang sikt kan strategien skade selskapet. Det hevder Yakov Bart, Neil Bearden og Ilia Tsetlin, som alle jobber som førsteamanuensiser ved handelshøyskolen INSEAD. De kommer fra fagene markedsføring og beslutningsadferd, og skriver i Insead Insight om manglende jobbengasjement og rekrutteringsprosessen.

Med bakgrunn i eksperimenter de har gjort mener de å kunne argumentere for at bruk av kortsiktige taktikker for å få tak i kandidater kan være et første steg på vei mot lavt jobbengasjement.

I eksperimentene måtte noen av kandidatene akseptere jobbtilbudet svært raskt, kanskje allerede samme dag. Andre fikk mer åpne tilbud.

På tvers av ulike variasjoner av studien fant forskerne at tilbudene der kandidatene ble presset langt oftere førte til at kandidaten etterpå «straffet» bedriften. Folk var langt mer positive til jobben når de hadde sagt ja i en prosess hvor de ikke ble presset på samme måte. Taktikken med kort tidsfrist viste seg før øvrig heller ikke å være den mest vellykkede måten å gå fram for å få kandidater til å si ja til jobbtilbudet.

I noen tilfeller kan det imidlertid være rett å sette en knapp tidsfrist som må holdes, mener forskerne. Det er for eksempel ikke urimelig å be en kandidat om å bestemme seg raskt hvis man har kjørt en lang rekrutteringsprosess med flere runder over flere uker. Da bør kandidaten ha nok informasjon til å kunne ta en beslutning raskt, mener de.

Powered by Labrador CMS