Ledelse

Overvektige jobbsøkere velges bort

Vi har – bevisst eller ubevisst – en tendens til å generalisere gjennom å tilskrive visse grupper mennesker visse egenskaper.

Publisert Sist oppdatert

Sosialpsykolog Jens Agerström og forskerkolleger ved Linnéuniversitet i Kalmar i Sverige har studert hvordan rekrutterere ubevisst gjør seg opp generaliserte meninger om folk.

I et forsøk ba forskerne 153 rekrutterere om å koble positive egenskaper som intelligens og produktivitet til henholdsvis overvektige og normalvektige. I forsøket ble det brukt en datamaskin som fanget opp stimuli på millisekunder, og resultatene viste at rekruttererne brukte lengre tid på å koble intellligens og produktivitet til overvektige enn til normalvektige. Det skriver magasinet Personal och Ledarskap i en artikkel om studien.

Forskerne fabrikerte videre søknader til 985 ulike jobber. De sendte to like søknader til hver jobb, men unntak av bildene som var lagt ved. De forestilte enten en normalvektig eller en overvektig person. Resultatene viste at normalvektige ble kalt inn til intervju betydlig oftere enn overvektige.

Med bakgrunn i de funnene de har gjort sier Agerström til Personal och Ledarskap at det tyder på at diskriminering i arbeidslivet kan være noe som skjer fordi rekrutterere ubevisst lager seg noen stereotypier.

Powered by Labrador CMS