4 spørsmål for å ta bedre karrierevalg

Publisert: 21. august 2015 kl 09.32
Oppdatert: 26. august 2015 kl 10.43

Å skape seg en karriere kan sammenlignes med det å skape verdier i en bedrift. Det mener IMD-professor Albrecht Enders,  Jean-Louis Barsoux - som jobber med forskning samme sted og Anders König, professor ved University of Passau i Tyskland som også jobber med forskning ved IMD. Den som vil gjøre karriere må, på samme måte som en bedrift, være opptatt av å skape verdier, men også av å opprettholde dem.

Vær opptatt av egenarten i bidraget ditt, og hva du skal gjøre for å opprettholde det, lyder råder de tre akademikerne. I en artikkel på IMDs hjemmesider lister de opp fire spørsmål som kan være til hjelp for karriereklatrere:

Spør deg selv:

 • Hva er mitt konkurransefortrinn?
  Å utvikle spesiell kunnskap er kritisk, men du må også sørge for at det blir lagt merke til, hvilket betyr at du må bevege deg i retning forretningsområder eller ledere som har et spesielt behov for akkurat dine talenter. Tenk på din nærmeste sjef. Hva er det han eller hun virkelig trenger av deg som skaper verdier? Hvilke problemer og hodepiner kan du løse?
   
 • Vil konkurransefortrinnet mitt vedvare i lengden?
  Det holder ikke å inneha kunnskap, du må også vite hvordan du fornyer kunnskapen din og lærer deg nye ting, ikke minst gjennom knytte kontakter, samarbeide med andre og stille smarte spørsmål.
   
 • Hva får du igjen for det du investerer i karrieren din?
  Den som er leder litt oppover i systemene tjener gjerne godt, men tenk igjennom hva jobben koster deg - også på det personlige planet. Tenk igjennom hvorvidt det du får igjen på jobb veier opp for kostnadene.
   
 • Koster suksessen for mye? Kan du kutte kostnader noe sted?
  Hvis du synes jobben koster deg for mye, kan løsningen være å se etter ny jobb. En alternativ vei er å se om du kan redusere kostnadene i din nåværende jobb. Som leder kan du kanskje delegere noen oppgaver?  Er det noe av det du driver med som ikke er særlig verdiskapende som kan kuttes ut? Kan du endre arbeidsoppgavene dine slik at du lettere holder engasjementet og energien oppe - på områder hvor du kan utgjøre en forskjell? 

Å tenke sin egen karriere i lys av verdiskaping og opprettholdelse av verdier, bør hjelpe deg til tenke mer strategisk rundt egen karriere, mener akademikerne. Både rundt hva du bidrar med, og hvor du bør legge investeringene dine fremover. 

Saken fortsetter under annonsen

Finn ledige stillinger på lederjobb.no