Ledelse

Sliter du med skrivesperre?

Her er noen tips om hvordan du kan gripe det an.

Publisert Sist oppdatert

Du stirrer inn i skjermen. Du har gjort det ganske lenge, og du vet at du burde ha skrevet noe nå. Du vil jo så gjerne. Det er bare det at hodet føles akkurat som det hvite dokumentet på skjermen; helt tomt.

Man trenger å være verken forfatter eller journalist for å ha kjent på følelsen. I artikkelen «Hjelp! Jeg har skrivesperre» hos nettstedet psykologisk.no gir psykolog og forfatter Kirsti MacDonald Jareg noen råd mot skrivesperre, men hun anbefaler at man først forsøker å finne ut av hvorfor sperren faktisk inntreffer.

Hvis du ikke har noe meningsfullt å skrive om, kan det rett og slett være en idé å skifte kurs. Hvis skrivesperren skyldes arbeidsvaner og tankemønstre, finnes det imidlertid råd. Jareg byr i artikkelen sin på flere tips. Dette er essensen i tre av dem:

  • Sett en tidsfrist
    Hvis du ikke har en deadline, sett deg din egen og forplikt deg til å levere. Kanskje kan det å skulle levere et utkast til en venn innen en gitt frist være det som skal til for å fart i sakene?
  • Skriv!
    Skriv. Du kan skrive om hva som helst, bare du skriver. Du kan for eksempel skrive ned det du hører og ser. Jareg selv fikk dette rådet på et skrivekurs hun var på hos forfatter Niels Fredrik Dahl, og viser til at det setter i gang skrivingen uansett hva slags prosjekt du måtte holde på med.
  • Ta en Twain
    Forfatter Mark Twain delte skriveoppgaven opp i mindre deler. Sette deg som mål å skrive en setning, et kapittel eller en side hver dag. Da blir ikke oppgaven uoverkommelig.
Powered by Labrador CMS