Samfunn

Næringsminister Monica Mæland og Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner åpnet i dag for flere næringsklynger.

Flere nye næringsklynger

Norge fikk i dag flere nye næringsklynger, og helt til topps gikk subsea-miljøet i Bergen som nå kan se frem til en dobling av støtten. Samtidig satser staten mindre på næringsklyngene i år enn i fjor.

Publisert Sist oppdatert

Etter at 45 skisser var blitt til 25 søknader, sitter Norge igjen med syv nye næringsklynger.

– Vi har troen på klynger som metode og på klyngeprogrammet som tiltak, sa kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner under utdelingen på Astrup Fearnley-museet i dag.

Han kan fortelle at også statministeren er opptatt av klyngene.

– Vi fikk ikke reise før vi hadde fått listen over de nye klyngene, sier han.

Regjeringen har satt av 137 millioner kroner i årets budsjett til klyngeprogrammet Norwegian Innovation Clusters. I fjor var det satt av om lag 150 millioner kroner. Bedriftene bidrar selv med en vesentlig del av driftsmidlene. Målet er at mindre bedrifter skal kunne stå sterkere sammen, for eksempel til å drive forskning og innovasjon, og at det skal bli lettere å omstille seg.

Med de nye prosjektene er det nå 39 såkalte næringsklynger i landet.

En analyse fra Statistisk sentralbyrå viser at bedrifter samarbeider på denne måten, har høyere omsetningsvekst og sysselsetting enn de som ikke gjør det, ifølge Mona Skaret, som leder programrådet for Norwegian Innovation Clusters.

– Vi har mange små bedrifter i Norge. Skal de lykkes ute, må de samarbeide mer. Klyngene bidrar til omstilling og økt eksport, sier hun.

Den aller jeveste utnevnelsen var til Subsea-miljøet på vestlandet som ble løftet opp i klyngenes "champions league" eller "global centre of expertise" som det heter på norsk. For å få medlemskap i denne klubben må man være helt i verdenstoppen innenfor sitt område. Da leverandørklyngen på sørlandet, NODE, ble GCE i fjor medførte det en dobling av støtten til 10 millioner kroner i året.

Vinnerne er klare på at de nye økonomiske muskler vil åpne flere dører, spesielt i utlandet.

– Vi vil kunne være tilstede flere steder enn vi er i dag, sier administrerende direktør Ove Hagesæter.

Her er de nye næringsklyngene:

Global Centres of Expertise (GCE):www.gceclusters.no

GCE Subsea består omfatter en rekke bedrifter i Bergens-regionen med tyngdepunkt innen undervannsinstallasjoner, drift og vedlikehold av subsea produksjonssystemer. Gjennom mange års klyngesamarbeid er det etablert et meget sterkt fundament for videre posisjonering av norsk subsea kompetanse og teknologi internasjonalt. Med GCE-satsingen tar klyngen også mål av seg til å omstille og anvende verdensledende undervannsteknologi og -kompetanse på helt nye områder som havvind, offshore havbruk og mineralutvinning.

Norwegian Centres of Expertise (NCE):www.nceclusters.no

Health Technology er tidligere kjent under navnet Oslo Medtech, og representerer en ung og fremvoksende næring med stort potensial. Klyngen har et stort antall deltakerbedrifter med tyngdepunkt i Oslo-regionen. Klyngen har utviklet gode relasjoner til ledende fagmiljøer internasjonalt, og kan vise til svært gode resultater når det gjelder kommersialisering og vekst hos bedriftene i klyngen.

Seafood Innovation Cluster består av bedrifter på Vestlandet og har blant deltakelse noen av de største selskapene innenfor sjømatsektoren og toneangivende forsknings- og utdanningsmiljøer. Disse aktørene skal styrke hverandre og den globale markedsposisjonen til norsk sjømat. Viktige aktiviteter i klyngesamarbeidet vil være å forsterke bærekraften i sjømatproduksjonen, utvikle metoder for sykdomskontroll, forbedre fôrkvalitet og foring og bidra til økt matsikkerhet.

NCE Eyde er en klynge som samler prosessindustribedrifter på Sørlandet. Medlemmene produserer spesialiserte produkter til verdensmarkedet, og er eid av noen av verdens største globale konserner. Et viktig formål med klyngesamarbeidet er å utvikle mer bærekraftige løsninger som skal komme framtidens generasjoner til gode. Energieffektiv produksjon, miljørettet teknologi, samt lokale resirkulerings- og rensetiltak er viktige arbeidsområder.

Arena:www.arenaclusters.no

Arena Innovasjon Torskefisk samler hele verdikjeden innen fangst, foredling og markedsføring av torsk. Deltakerbedriftene inkluderer rederier, verft, leverandører av tjenester og utstyr, kunnskapsaktører og andre samarbeidspartnere i Lofoten og Vesterålen. Målet er økt lønnsomhet gjennom forpliktende samarbeid mellom bedrifter og forsknings- og innovasjonspartnere. Sesongforlengelse, sterkere satsing på kvalitet og merkevarebygging er viktige elementer i samarbeidet.

Arena olje- og gassklynge Helgeland har base i Mo i Rana og har gjennom flere år satset bevisst på å utvikle seg som leverandør til olje- og gassmarkedet. Bedriftene i denne klyngen utgjør i sum et industrielt tyngdpunkt Nord-Norge i forhold til petroleumsvirksomheten på kontinentalsokkelen i nord. Klyngen har allerede et vel etablert samarbeid med regionale kunnskapsinstitusjoner.

Oslo Ed Tech Cluster består av en rekke små bedrifter innen lærings- og spillteknologi med base i Oslo-området. De ønsker å bruke klyngesamarbeid som et strategisk redskap for å vokse internasjonalt og bygge opp en helt ny næring i Norge. Oslo Ed Tech Cluster har tatt mål av seg til å lykkes i et raskt ekspanderende marked og være med å endre måten undervisning og læring drives i dag. Potensialet er betydelig både i skolen, bedriftsmarkedet og innen bistand. Klyngen vil samarbeide med ledende forskningsmiljøer for å få fram nye produkter og tjenester som virkelig fremmer læring.

FAKTA OM KLYNGEPROGRAMMET

• Norwegian Innovation Clusters (NIC) skal legge til rette for, utløse og forsterke samarbeidsbaserte utviklingsaktiviteter gjennom ulike regionale næringsklynger.
• Programmet er et tilbud til organiserte grupperinger av bedrifter, kunnskapsinstitusjoner og andre utviklingsaktører som representer klynger med forutsetninger for økt verdiskaping basert på innovasjonssamarbeid. I dag deltar 39 klynger spredt over hele landet i programmet.
• Klyngeprogrammet tilbyr en kombinasjon av finansiell støtte og faglige tjenester til deltakerne innenfor tre programnivå:
o Arena: nyetablerte og/eller umodne klyngeinitiativ, med en organisasjon, strategisk plattform og et ressursgrunnlag som gir et godt potensial for videre utvikling.
o Norwegian Centres of Expertise (NCE): modne klyngeinitiativ med veletablert nasjonal posisjon og videre nasjonalt og internasjonalt vekstpotensial.
o Global Centres of Expertise (GCE): modne klyngeinitiativ, med en veletablert posisjon innenfor globale verdikjeder.
• Norwegian Innovation Clusters eies og drives i fellesskap av Innovasjon Norge, Siva og Forskningsrådet.
• Nærings- og fiskeridepartementet og Kommunal og moderniseringsdepartementet finansierer programmet. Det er i 2015 avsatt i alt 137 millioner kroner til Norwegian Innovation Clusters-programmet.

Powered by Labrador CMS