Europa

President i EU-rådet, polske Donald Tusk.

Forventer ingen tydelig løsning

Rådspresident Donald Tusk forventer ikke mirakler under torsdagens rådsmøte.

Publisert Sist oppdatert

I en pressekonferanse i etterkant av trepartssamarbeidssamtalene som gjerne arrangeres sammen med EUs toppmøter gjorde rådspresident Donald Tusk det klart at han ikke forventet noen store mirakler.

– Jeg forventer at vi skal bli enige om behovet for en sterkere yttergrense, men ser ikke for meg at vi skal bli enige om noe bindende. Samtidig må vi starte diskusjonene om Schengens framtid, og muligheten for både hot spots og en felles immigrasjonspolitikk.

Han var samtidig lite åpen om hvilke tanker han har gjort seg om muligheten for det tyrkerne kaller safe zones, altså et område der flyktninger på flukt fra den syriske borgerkrigen kan være i fred.

– Dette er ekstremt vanskelig, og per nå synes jeg dette virker vanskelig å se for meg. Samtidig er det ikke min rolle som er den aller viktigste, men heller hva Rådet som helhet mener, sier han.

Samtidig er han tydelig på at det ikke kommer på tale å "gi bort" politiske fordeler til Tyrkia, uansett hvor viktige de kan være for å få løst den krisen som Europa nå står overfor. Dette til tross for at det etter det Dagens Perspektiv kjenner til kan det bli snakk om et eget "Tyrkia-tillegg" til teksten, og at den visumliberaliseringen tyrkerne lenge har ivret for kan bli en realitet. Ifølge Dagens Perspektivs kilde skal det dreie seg om en liberalisering som i første rekke vil skape mer liberale ordninger for forretningsmenn. I tillegg til dette kan det også bli aktuelt å åpne seks nye kapitler, eller politikkområder, i forhandlingene mellom EU og Tyrkia.

- Vi trenger forsikringer om at den tyske responsen på krisen vil være konkret, og at den ikke bare består av ord. Jeg snakker ikke her om god vilje, men om at man må se endringer i praksis, sier han.

Pengene viktige

Ifølge den tyske kansleren Angela Merkel er det grunn til å tro at det særlig er den finansielle siden av saken som vil bli viktig i det unionens ledere setter seg til bords for diskusjon. Hun peker på at spørsmålene lederne skal løse er "brennende".

- I dag vil vi jobbe med de finansielle kravene som stilles, og særlig de praktiske spørsmålene som denne situasjonen reiser. Vi vil ikke være i stand til å løse alle problemer i dag, men jeg håper alle land er klare for å ta sin finansielle del av byrden, sier Merkel i det hun ankommer toppmøtet.

Samtidig håper særlig Belgias statsminister Charles Michel å få svar fra statsminister David Cameron på spørsmålet om hva Storbritannia faktisk ønsker seg av mulige reformpartnere i månedene som nå kommer.

- Vi spurte Cameron for flere måneder siden om hva han faktisk ville. For å kunne forhandle må vi vite mer. Jeg håper å få den informasjonen jeg trenger denne kvelden, sier Michel til frammøtte journalister.

Powered by Labrador CMS