Ledelse

Motiveres mer av kollegene enn av sjefen

Det viser en spørreundersøkelse og en studie som er gjort i Sverige.

Publisert Sist oppdatert

For noen medarbeidere ser kollegene ut til å være en langt viktigere motivasjonsfaktor enn det sjefen er.

I en undersøkelse Opinium Research har gjort for programvareselskapet Oracle kommer det ifølge kvalitetsmagasinet.se fram at 59 prosent av svenskene i undersøkelsen svarer at det er kollegene som har størst positiv innvirkning på motivasjonen deres. 11 prosent svarer at det er sjefen som påvirker motivasjonen mest.

Undersøkelsen er gjort i fem land, og i de øvrige landene viser det seg at sjefen står høyere i kurs som motivasjonskilde. I England svarer eksempelvis 36 prosent at lederen er den viktigste kilden til engasjment.

1511 personer fra fem land - England, Tyskland, Nederland, Sverige og Frankrike - har deltatt i undersøkelsen.

3 basisbehov

Tomas Jungert, forsker i pedagogisk psykologi ved Linköpings Universitet, gjorde for noen år tilbake et lignende funn. Han fant at medarbeidere betyr mer for den motivasjon enn sjefen.

Studien ble gjort blant helsepersonell, og til dels lærere, og utgangspunktet var motivasjonsteorien til Edvard Deci og Ricard Ryan om at vi mennesker har tre grunnleggende behov som påvirker motivasjon. (Det vil være flere faktorer som påvirker motivasjon, men i henhold til teorien til Deci og Ryan er dette basisbehovene.)

  • å kjenne seg kompetent
  • å oppleve autonomi, det vil si friheten til å bestemme selv
  • å ha gode relasjoner til andre

Les også dette intervjuet med Edvard Deci fra Ukeavisen Ledelse: Slik er motivasjonen vår skrudd sammen

Leder og kolleger

Jungert og kollegene studert først og fremst autonomiens innvirkning på motivasjon, og forskeren skriver på hjemmesiden til Linköpings universitet at det gjelder for lederen å ta vare på de valgmulighetene som finnes for de ansatte, og å gi medarbeiderne en følelse av de selv kan påvirke sin arbeidssituasjon.

Han viser til at ansatte selv kan få prioritere arbeidsoppgaver og legge opp jobben. De blir ikke helt uavhengige, men får autonomi innenfor visse rammer. Men største effekten kommer ifølge denne studien når arbeidslaget fungerer godt.

– De som fikk god støtte og forståelse i teamet for måten de la opp og påvirket jobben sin på, viste det størst jobbengasjement over tid, sier Jungert i artikkelen på universitets hjemmesider.

Powered by Labrador CMS