Ledelse

Noen har naturlig karisma, andre kan lære det.

Tips som gjør deg mer karismatisk

Karisma er blitt en viktig lederegenskap, og den kan flikkes på. Selv Steve Jobs ble mer karismatisk med tiden.

Publisert Sist oppdatert

Gill Plimmer i Financial Times har oppdaget forskningen til Lausanne-professor John Antonakis som peker i retning av at karisma er noe man ikke trenger å være født med, men som i stor grad kan læres.

Vår søsterpublikasjon, Ukeavisen Ledelse, omtalte Antonakis arbeid i denne dyptpløyende saken fra tidligere i år.

– Er du gjennomsnittlig godt fysisk utrustet kan du løpe maraton. Forutsetningen er bare at du er villig til å bruke tid på å jobbe seriøst med forberedelsene. Har du talent kan du bli skikkelig god, men mangler du det store talentet kan du uansett bli mye bedre enn du var, slo han fast den gangen.

FT har gravd frem en rekke konsulenter som lever av å lære bort karisma. Olivia Fox Cabane, forfatter av boken The Charisma Myth, bruker vår tids største ledermyte i undervisningen. Hun peker på at Steve Jobs ikke alltid var like scenevant som vi etter hvert ble vant til å se ham.

I 1996 var han ifølge henne fortsatt ganske stiv og klønete i offentlige opptredner. Det var først i 2000, da han triumferende returnerte som toppsjef i Apple at han viste takter av den showmannen han skulle bli. Cabane mener at det var først da han holdt intens øyekontakt, hadde nøye planlagte armbevegelser og på mange måter kunne minne om en profesjonell magiker i sin sceneopptreden.

Richard Reid som underviser i hvordan man kan bli oppfattet som mer karismatisk, har noen enkle råd som om ikke annet i hvert fall vil gjøre deg til en bedre kommunikatør.

Tren på kroppsspråk, og da spesielt på de små bevegelsene som det å holde øyekontakt med folk. Siden førsteinntrykket er så viktig, kan selv et lite bunk med øye være nok til å få en person til å fremstå som usikker og redd.

Utstrål selvtillit. Tenk på situasjoner der du følte deg selvsikker før du går inn i møter med folk du aldri har møtt før.

Lytt aktivt. En måte han anbefaler, er å avbryte en samtalepartner for å skyte inn "bare for å forsikre meg om at jeg har forstått" og så gjenta det som er blitt sagt. Gjøres det empatisk, er det ikke så irriterende som det høres ut.

Unngå konfrontasjoner. Reid anbefaler også at for de som ønsker å fremstå karismatisk, kan det være lurt å tone ned den konfronterende stilen. Han foreslår for eksempel at man ikke bruker ordet hvorfor eller hvorfor ikke når man prøver å overbevise noen. Hvorfor kan fort oppfattes som en utfordring og det er det ikke alle som liker. Han mener også at problemer bør vinkles på en måte som ikke skaper splid, men heller slik at det er noe som ligger utenfor personlige forhold.

Prøv et gratis abonnement på Dagen Perspektiv her

Powered by Labrador CMS